У Чернігові знайшли поховання часів пізнього язичництва

У Чернігові знайшли поховання часів пізнього язичництва

Фото
Укрінформ
У Чернігові під час розкопки траншеї водогону по вулиці Любецькій археологи знайшли давні поховання давньоруської доби.

Про це повідомляє археолог Ігор Ігнатенко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Про те, що в Чернігові по вулиці Любецькій був могильник, дослідники дізналися у 2019 р., коли біля Палацу Хіміків були знайдені ґрунтові поховання давньоруської доби. У наступні роки кількість розкопаних давніх могил збільшилася, були знайдені й залишки язичницьких курганів. Вчені вже давно помітили, що курганні могильники півколом поперезували давній Чернігів. Окрім того, курганні насипи стояли вздовж великих доріг, що виходили із міста. Зараз важко сказати, щойно знайдені поховання, були прив’язані до згаданого "поясу могил", чи до старовинної Любецької дороги", – написав Ігнатенко.

За його словами, курганні поховання, розкопані у цьому місці, є доволі пізніми, бо чернігівці не відразу стали християнами, принаймні в ХІ ст., а може й на початку ХІІ ст. дехто із них ховав своїх померлих під курганами.

"Поховальний обряд є дуже консервативним елементом матеріальної культури, археологи помічають його зміни, що відбулися протягом ХІ ст. Спершу зникли трупоспалення – християнство засуджувало такий язичницький обряд, у старі часи вважалося, що спалений небіжчик не зможе воскреснути. Далі, під впливом християнства, язичники стали менш "кровожерливими" – у підкурганних захороненнях вже не трапляються залишки тіл людей і тварин, спеціально вбитих для супроводу свого господаря у потойбіччі", –стверджує Ігнатенко.

Вулиця Любецька, а саме Любецький шлях, є однією з найдавніших у Чернігові. Починаючи з Х ст., Любецький шлях поєднував місто з Любечем і був своєрідним відгалуженням Шляху із варягів у греки.

Читайте також: Виявлена в центрі Звягеля на Житомирщині підземна споруда датується XVI-XVIII ст.

Як повідомляв Укрінформ, раніше археологи в Чернігові знайшли стародавній оборонний вал, що захищав місто.

Фото: Фейсбук Ihor Ihnatenko

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-