На Черкащині журналісти газети «Колос» обурені  - чиновник РВА забороняє статті з критикою УПЦ МП

На Черкащині журналісти газети «Колос» обурені - чиновник РВА забороняє статті з критикою УПЦ МП

Укрінформ
Заступник голови Звенигородської районної державної адміністрації Черкаської області Олександр Дубовий забороняє місцевим газетам будь-які критичні статті про Українську православну церкву московського патріархату.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла редактор тальнівської газети “Колос” Ірина Рогова.

“Під час дії воєнного стану макет газети відправляємо на вичитку в Звенигородську військову адміністрацію. Однак заступник начальника Звенигородської РВА Олександр Дубовий регулярно знімає матеріали з критикою московської церкви. Так було минулого року, коли ми передали на вичитку замітку про перехід Веселокутської церковної громади з підпорядкування УПЦ МП до лав ПЦУ. Так було і вчора, коли наш читач, колишній голова районної ради Анатолій Кравчук, прислав нам листа з критикою дій керівників УПЦ МП митрополитів Онуфрія та Павла. Обидва рази пан Дубовий сказав, що статті розпалюють релігійну ворожнечу в країні”, – сказала Рогова.

У розмові з кореспондентом Укрінформу керівник церковної громади ПЦУ в селі Бужанка Звенигородського району Олексій Багателя розповів, що заступник голови Звенигородської РВА Олександр Дубовий – запеклий прихильник московської церкви. Зі слів Багателі, Дубовий є старостою церкви УПЦ МП в селищі Лисянка.

“Коли громада нашого села вирішила перейти із підпорядкування УПЦ МП до ПЦУ, Олександр Дубовий особисто привозив сюди тітушок і погрожував селянам карою в разі зміни церковного підпорядкування”, – розповів Багателя.

Сам Олександр Дубовий вважає, що діє в рамках чинного законодавства.

Читайте також: Черкаська облрада просить заборонити московську церкву

“Під час ухвалення рішень я завжди керуюся законом й інтересами громади та займаю неупереджену позицію. Названі вами матеріали, на мою думку, порушували закон, тому пропозиції про їх друк були відхилені. Голова Звенигородської РВА Юрій Піковський поділяє мою думку”, – заявив кореспондентові Укрінформу Дубовий.

Голова Звенигородської РВА Юрій Піковський у коментарі Укрінформу запевнив, що його заступник лукавить.

“Олександр Васильович блефує. Частину рішень він узгоджував зі мною, а іншу частину ухвалював самостійно. Мені відома його позиція щодо церкви УПЦ МП. Так само мені відомо і про радикальні настрої щодо московської церкви у Тальному. Очевидно, після Великодня будемо змушені вжити певних заходів, щоби ця ситуація не повторилася”, – прокоментував ситуацію для Укрінформу Піковський.

В Черкаській ОВА стверджують, що вичитка макетів газет передбачена законом "Про правовий режим воєнного стану".

"Редакції надсилають нам макети газет, а ми їх погоджуємо в контексті дотримання безпекових обмежень. Це передбачено Законом України "Про правовий режим воєнного стану". п.11 ч.1 ст.8, щоби не було витоку інформації, що може завдати шкоди безпеці області та держави в цілому. Обласні газети шлють макети у Черкаську ОВА, районні – до РВА", – розповіла кореспондентові Укрінформу начальник пресслужби Черкаської ОВА Вікторія Курченко.

Звенигородський район – один із чотирьох районів Черкаської області. Сюди увійшли колишні Звенигородський, Лисянський, Шполянський, Тальнівський, Катеринопільський, та частина Корсунь-Шевченківського району.

Як повідомлялося, депутати Волинської обласної ради проголосували за заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату на території області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-