Місто без вікон. Як змінилося життя Авдіївки з літа 2022 року

Місто без вікон. Як змінилося життя Авдіївки з літа 2022 року

Укрінформ
За останні пів року життя в Авдіївці, яку зараз намагаються оточити російські війська, сильно змінилося

Журналісти проєкту «Український Свідок» відвідували місто у серпні 2022 року — і знов приїхали туди у лютому 2023, аби зафільмувати ці зміни.

На відео, яке опублікував проєкт «Український Свідок», місто Авдіївка, Донецька область. росіяни кидають великі сили на те, щоб просунутись у цьому районі, проте Авдіївка залишається під контролем ЗСУ. Місцеві жителі, які не виїхали з міста, живуть у постійній небезпеці.

«Український Свідок» вже був тут у серпні 2022 року, тоді знімальна група потрапила під російський обстріл. Як змінилося місто за пів року війни? 

«У лікарні більше руйнувань, — каже Віталій Ситник, медичний директор Авдіївської лікарні. - Я вже не можу порахувати кількість потраплянь, але їх точно більше десятка. Є дірки у даху, побиті вікна в палатах».

Віталій лишився єдиним лікарем у закладі. Але йому допомагають чотири медсестри, які чергують, та санітарки. «Побільшало пацієнтів, — каже лікар. - Важкопоранених відправляємо у міста, де лікарні ще працюють: Покровськ, Селідово. Ми ж піклуємося про пацієнтів з легкими травмами: перев’язуємо та надаємо першу допомогу».

Але не дивлячись на те, що ситуація в місті критична, магазини ще працюють. Як каже тутешня продавчиня: «Для людей тут є все». Працюють і банківські термінали.

За словами військового із позивним «Техас», росіяни обстрілюють місто хаотично. «Дуже багато поранених та вбитих місцевих, — каже він. - Це заважає бойовим діям, бо цих людей треба вивозити». 

До повномасштабного вторгнення кількість жителів складала приблизно тридцять тисяч людей, але вони почали виїжджати у квітні-травні 2022 року — коли обстріли стали масованими. Військові кажуть: проукраїнське населення виїхало з міста в першу чергу. «Залишались ті, хто вважав, що вони «вне політікі», — каже командир роти поліції спецпризначення із позивним «Лютий». При цьому раніше авдіївців евакуювали щодня, а тепер це відбувається не часто: охочих виїхати майже не залишилось. «Бус буде тоді, коли бодай одна людина захоче виїхати, — каже військовий. - Він приїде навіть за однією людиною».

Представники військової адміністрації займаються гуманітарною допомогою — до прикладу, розвозять хліб. «Працюємо з волонтерами, — каже представник адміністрації Ігор Пушкарьов. - Щотижня привозимо близько 1000 батонів. 

Волонтери та військова адміністрація забезпечують громадян не тільки харчами, але й дровами та засобами особистої гігієни.

Але, на жаль, у місті практично знищена критична інфраструктура . «Сидимо в підвалі — без туалету, без води. Мерзнемо та вмираємо», — описує життя в Авдіївці одна з місцевих жительок, яка йде з відром по воду.

Представники поліції залишаються в місті. «Тут є громадяни. Ми, поліція, символізуємо тут владу та українську державу. Ми звідси не вийдемо», — додає наостанок «Лютий».

«Український Свідок»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-