У Харкові висаджують 20 тисяч сосен у пошкодженому обстрілами бору

У Харкові висаджують 20 тисяч сосен у пошкодженому обстрілами бору

Фото
Укрінформ
У Харкові почали висаджувати 20 тисяч сосен у бору на Журавлівці, який пошкодили обстріли та шкідники, у майбутньому ці насадження стануть частиною «Зеленого каркасу» міста. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Харкові висаджують 20 тисяч сосен у пошкодженому обстрілами бору/Фото: Юлія Байрачна, Укрінформ

На зазначеній території були влучання, а неподалік велися бойові дії, і це позначилося на деревах, багато було пошкоджень. Частину насаджень довелося знести, бо вони були хворі. Тепер тут висадять 20 тис. дерев. Ця територія в майбутньому буде внесена до проєкту «Зелений каркас», який дуже важливий для Харкова.

Як зазначили у департаменті ЖКГ міськради, тендер на роботи в цій зеленій зоні оголошувався ще у 2021 році, однак повномасштабна війна завадила запланованим роботам, а обстріли суттєво погіршили стан дерев. Цей бір закладався 45 років тому, нині він інфікований.

Читайте також: ЄС допоможе висадити в Україні 4 мільярди дерев до 2030 року

«Це сосна звичайна, у вказаному віці вона дуже вразлива до такої хвороби як коренева губка. Хвороба ослаблює дерева, і відбувається заселення великого соснового вусача. Личинки, відкладені ним, що можна побачити на зрізах, живляться деревиною, і рослина всихає. Також вплинув військовий фактор, є пошкодження уламками снарядів», - розповів помічник лісничого у Бабаївському лісництві Сергій Сидоренко.

Згідно з нормативами, на кожний гектар території висадять 5-7 тис. саджанців. Їх розміщують доволі густо, з урахуванням того, що певна частина не приживеться. «Це природний відбір», - пояснюють лісники.

Бір знаходиться на вул. Героїв Праці. За словами міського голови Харкова Ігоря Терехова, висадять молоді рослини з обох боків від дороги.

«Я хочу поставити крапку в усіх бажаннях бізнесменів щось тут збудувати. Я хочу, щоб тут був ліс. Це крапка в усіх пропозиціях. І тут, і там повинна бути зелена зона. Є в місті інші місця, де можна будувати, відновлювати домівки», - сказав Терехов.

Читайте також: У Харкові ремонтують 50 будинків, пошкоджених російськими обстрілами

Як повідомляв Укрінформ, за даними міської ради, російськими обстрілами в Харкові знищено більше двох тисяч дерев. Значна кількість із них була пошкоджена під час бойових дій у Лісопарку, який нині закритий через замінування. Також зелені насадження були пошкоджені у міських парках, скверах, рекреаційних зонах, на об’єктах природно-заповідного фонду.

Згодом у Харкові планують реалізувати проєкт «Зелений каркас», мета якого - поєднати всі паркові зони в одну мережу зеленими коридорами з пішохідними та велосипедними доріжками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-