На Дніпропетровщині викрили шахрайські «кол-центри», які виманювали гроші у громадян ЄС

На Дніпропетровщині викрили шахрайські «кол-центри», які виманювали гроші у громадян ЄС

Фото
Укрінформ
У Дніпропетровській області правоохоронці викрили щахрайські кол-центри, «працівники» яких ошукували громадян держав Європейського Союзу, видаючи себе за співробітників правоохоронних органів й іноземних банківських установ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Десятьом учасникам злочинної організації оголошені підозри за фактом шахрайства у великих розмірах (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, зловмисники діяли на території Дніпропетровської області протягом 2022-2023 років. Троє організаторів, зокрема довірена особа «злодія в законі» на прізвисько «Лаша Сван», розробили спільний план заволодіння коштами громадян держав ЄС.

Для реалізації схеми були створені так звані кол-центри. Фігуранти обладнали їх комп'ютерною технікою з відповідним програмним забезпеченням та клієнтською базою банківських установ. На Дніпропетровщині викрили "кол-центри", які ошукували громадян країн ЄС / Фото: Офіс генерального прокурора

Представляючись співробітниками правоохоронних органів й іноземних банківських установ, зловмисники вводили потерпілих в оману та виманювали в них конфіденційні дані банківських рахунків. У подальшому підозрювані виводили грошові кошти потерпілих на підконтрольні собі рахунки.

Встановлено, що більшість потерпілих є громадянами Латвії. Місячний обіг від оборудки, за попередніми даними, становив 5 млн гривень.

У ході обшуків за місцем проживання учасників та приміщень «кол-центрів» правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, грошові кошти сумою 200 тисяч гривень, чорнові записи, зброю й автомобілі. Загальна вартість вилученого сягає 12 млн гривень.

Усі учасники злочинної групи затримані. До суду скероване клопотання про обрання затриманим запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Слідчі дії тривають. Встановлюється можлива причетність працівників поліції, які могли «кришувати» діяльність вказаних «кол-центрів».

Читайте також: Українців попереджають про нову шахрайську схему в інтернеті

Перевіряється інформація щодо потерпілих громадян Польщі, Чехії, Литви та Словаччини.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2022 року «злодіям у законі» на прізвиська «Лаша Сван» та «Умка» правоохоронці оголосили підозру у встановленні та поширенні злочинного впливу, а також організації й участі у злочинному зібранні – «сходці».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-