У Харкові школі присвоїли ім’я загиблого під час теракту Дані Дідіка

У Харкові школі присвоїли ім’я загиблого під час теракту Дані Дідіка

Укрінформ
У Харкові школі присвоїли ім’я загиблого внаслідок теракту біля Палацу спорту підлітка Дані Дідіка – відповідне рішення ухвалили депутати на позачерговій сесії 28 лютого.

Про це у Фейсбуці повідомила депутат Харківської міської ради Ірина Гончарова-Багалій, передає Укрінформ.

«З онлайн сесії міської ради. Школа Дані Дідіка - є, одноголосно», - написала депутат.

Відтепер спеціалізована школа №11 з поглибленим вивченням окремих предметів є ліцеєм №11 імені Данила Дідіка.

Крім того, міськрада одноголосно підтримала перейменування 18 вулиць з російськими назвами, а комунальне видання «Харьковские известия» тепер називатиметься «Харків: Новини».

Читайте також: У Харкові не підлягають відновленню пів тисячі будинків - мер

Як повідомлялося, 23 лютого мер Харкова Ігор Терехов пообіцяв, що школу, в якій учився загиблий у теракті біля Палацу спорту Данило Дідік, назвуть іменем підлітка.

До того, 22 лютого, на засіданні міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища депутати проголосували за позбавлення шкіл присвоєних раніше імен, а також вирішили відмовитися від присвоєння навчальним закладам нових. Директор міського департаменту освіти Ольга Деменко заявила, що присвоєння імен навчальним закладам - радянська традиція, тому департамент вважає, що навчальні заклади слід позбавити імен, аби школи вшановували власних героїв іншими способами.

«Школа №11, де навчався Даня Дідік, - школа справжніх героїв. Її випускник, військовослужбовець Василь Мельников ще у 2003 році ціною власного життя врятував курсанта. І сьогодні на стінах школи є меморіальна табличка йому та Данилу Дідіку. Ще два випускники цієї школи загинули під час війни: Данило Семененко під Луганськом, нагороджений указом Президента України орденом «За мужність» 3-го ступеня, та Олександр Кравченко, який звільняв Харківську область. Два тижні тому до міського голови звернулася ініціативна група випускників школи №11 щодо присвоєння навчальному закладу імені Данила Семененка. Чиє ж ім’я присвоювати школі - Данила Дідіка, Данила Семененка чи Олександра Кравченка? А у школі №126 в Холодногірському районі загинули п’ять випускників», - зазначила Деменко.

Читайте також: У Харкові відбувся аукціон пам'яті Данила Дідіка

І більшість членів топонімічної комісії підтримали таку ідею. В міськраді поінформували, що питання щодо перейменування шкіл планують винести на сесію міськради.

Депутат Харківської міської ради, член топонімічної комісії Ірина Гончарова-Багалій заявила, що аргументи міської ради маніпулятивні, і що відповідні звернення щодо присвоєння інших імен 11-й школі посадовці не показали.

Обурення висловили й інші харківські діячі. Письменник Сергій Жадан зазначив, що присвоєння імен навчальним закладам не є радянською традицією, це – світова практика.

22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час маршу Єдності стався вибух, на місці загинули 4 людей та ще 11 зазнали поранень. Загиблі: 37-річний правоохоронець і троє учасників акції - 15-річний школяр Данило Дідік, 18-річний студент Микола Мельничук і 52-річний науковець Ігор Толмачов.

У справі щодо організації теракту і закладення саморобного вибухового пристрою правоохоронці затримали колишнього беркутівця Володимира Дворнікова та двох його спільників — колишнього охоронця Сергія Башликова і безробітного Віктора Тетюцького.

28 грудня 2019 року Фрунзенський райсуд Харкова визнав їх винними та призначив їм покарання у вигляді довічного ув'язнення, але змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького і Башликова передали на непідконтрольні території під час взаємного звільнення утримуваних осіб. Тоді повідомлялося, що включення їх в обмінний список було принциповим питанням для російської сторони. Засуджені не визнали провини. Через пів року усіх трьох оголосили у розшук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-