В Одесі більшість аварій в енергомережі пов’язані з їх перевантаженням – ДТЕК

В Одесі більшість аварій в енергомережі пов’язані з їх перевантаженням – ДТЕК

Укрінформ
Одеські енергетики пов’язують виникнення двох третин аварійних ситуацій з одночасним увімкненням споживачами електроприладів і перевантаженням місцевих енергомереж.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ДТЕК «Одеські електромережі» .

«Близько 70% аварій на Одещині сталося через одночасне включення споживачами електроприладів і перевантаження мереж», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після серії ракетних ударів росії ситуація в енергосистемі залишається складною. Через значний енергодефіцит по всій країні щоденно відбуваються відключення світла. Однак після того, як світло знову вмикається, жителі Одеси та області починають масово вмикати електроприлади.

У ДТЕК наголошують, що «це перевантажує мережі у 2-2,5 раза і в 70% випадків призводить до аварій».

Щоб їх уникнути, енергетики закликають мешканців вмикати електроприлади по черзі з урахуванням того, що електромережі спроєктовані «на певну потужність споживання електроенергії, яку вони можуть витримувати».

Наприклад, при проєктуванні мереж, які живлять житлову забудову, фахівці застосовують певні коефіцієнти. Один із них називається коефіцієнтом одночасності, що відповідає державним нормам проєктування інфраструктури електромереж та дорівнює 0,4. Тобто, лише 40% споживачів можуть одночасно використовувати свою дозволену потужність.

Однак при застосуванні екстрених чи стабілізаційних відключень, коли світло вмикається, мешканці будинків одночасно вмикають більшість електроприладів, в тому числі пральні машини, електроплити, бойлери тощо. Через це електромережа перевантажується на 100%, а іноді навіть до 200%, і відповідно коефіцієнт одночасності становить від 0,8 до 1 – тобто навантаження в 2-2,5 раза є вищим, ніж те, на що розраховані мережі.

Енергетики застерігають одеситів: якщо ігнорувати ці поради, через аварії світла в домівках не буде ще довше.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю, 16 грудня, рф випустила по Україні понад 60 ракет. У багатьох областях зникло електропостачання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-