У громаді на Кіровоградщині облаштували понад 100 приватних будинків для переселенців

У громаді на Кіровоградщині облаштували понад 100 приватних будинків для переселенців

Укрінформ
У Дмитрівській громаді Кіровоградської області наразі проживає 460 переселенців, для них місцева влада разом із мешканцями облаштували понад 100 приватних будинків.

Про це Укрінформу повідомили у Програмі "U-LEAD з Європою".

Зазначають, що від початку повномасштабного вторгнення Дмитрівська сільська територіальна громада прихистила понад 700 людей, які рятувалися від обстрілів та бойових дій. Сюди їхали з Київщини, Чернігівщини, Харківщини, Херсонщини, Донеччини. Наразі в громаді проживає 460 переселенців, з них 120 дітей.

Як розповіла голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль, з перших днів війни в громаді створили центр прийому допомоги для переселенців та Збройних сил України. Люди несли побутові речі та продукти, пропонували допомогу та підтримку.

"Організація допомоги, облаштування перших прихистків та місць для перебування переселенців відбувалися спонтанно, завдяки небайдужості наших мешканців. Потім ми почали звертатися до благодійних фондів та волонтерських організацій, почала надходити підтримка від обласної військової адміністрації, але перші кроки були самостійними", - зазначила Стиркуль.

Також у громаді шукали місця для розселення переселенців. Провели інвентаризацію будинків, у яких ніхто не проживає, поговорили з власниками і почали приводити до ладу. Експерти U-LEAD надавали роз’яснення щодо пошуку резерву житла в громаді і використання відумерлої спадщини.

"Ми створювали бригади з працівників сільської ради та інших бюджетних закладів. Мили, ремонтували, прали. Робили все своїми руками. Люди приносили домашні речі та побутову техніку, меблі. У селі Цибулеве староста закріпила відповідальних за будинками, в обов’язки яких входить зустріти, поселити, допомогти з продуктами, облаштуванням та іншими необхідними речами. Потім ця практика поширилася на всю громаду", - розповіла голова.

Вона додала, що наразі для переселенців вже облаштували понад 100 будинків. Часто ці оселі мають лише пічне опалення і зручності на дворі, але в умовах загрози залишитися без централізованого опалення це перевага.

Також у громаді для комунікації з переселенцями створили у Вайбері групу «Громада. Підтримка», до якої залучили фахівців комунальних служб, ЦНАПу, служби зайнятості та інших підрозділів. У групі інформують про видачу гуманітарної допомоги, заходи в громаді та відповідають на поширені питання.

Нові мешканці громади намагаються віддячити місцевим мешканцям за прихисток і турботу. Дехто облаштовує клумби та допомагає з благоустроєм, інші беруть участь у благодійних ярмарках і зароблені гроші передають на ЗСУ.

Одним із партнерів Дмитрівської громади є регіональний офіс «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області. Свого часу завдяки співпраці в громаді створили сучасний Центр надання адміністративних послуг, а також реалізували багато ініціатив. Не залишили сам на сам і з початку війни.

"Ми отримали від U-LEAD комплект «Прихисток» та два генератори для комунального підприємства. Речі стали в пригоді людям, які до нас приїжджали в пошуку прихистку. А генератори допомагають нам забезпечувати електроенергією важливі об’єкти інфраструктури", - розповіла Стиркуль.

Читайте також: U-LEAD допомогла громаді на Вінниччині у бюджетному процесі на 2023 рік

У U-LEAD нагадують, що в Кіровоградській області невідкладну технічну допомогу від Програми отримали 20 територіальних громад. Це генератори, автономні ліхтарі, баки для питної води, розкладачки і намети та інші важливі речі.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і під час війни. Програма також посилила активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи "Мости довіри", що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-