На Закарпатті демонтували пам'ятник радянському солдату

На Закарпатті демонтували пам'ятник радянському солдату

Фото
Укрінформ
На Закарпатті демонтували пам'ятник «визволителям» в Ужгороді біля українсько-словацького кордону.

Про це повідомили у Фейсбуці Закарпатської ОВА, передає Укрінформ.

«Пам'ятник «визволителям» в Ужгороді біля українсько-словацького кордону...ВСЕ!», - йдеться в повідомленні.

Як розповіла в коментарі Укрінформу речниця УДСНС в Закарпатській області Наталя Батир, підготовчі роботи до демонтажу тривали кілька дів, а власне сам демонтаж зайняв близько години.

«Працювали три одиниці техніки та 10 рятувальників, це фахівці аварійно рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС в області», - зазначила вона.

Як пояснила Батир, для того, аби демонтувати пам'ятник, йому підпиляли ноги. Зараз його повинні порізати на шматки, адже транспортувати такого гіганта на місце збереження інакшим способом не має змоги.

Зі свого боку, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив, що на місці радянського пережитку може з'явитися пам'ятник на честь наших Героїв – закарпатських штурмовиків 128-ї бригади.

«Профільний департамент ОВА вже отримав завдання зібрати групу експертів, представників громадянського суспільства, сімей військових та інших для напрацювання концепту», – зазначив він.

Читайте також: У латвійському Даугавпілсі демонтували два радянські пам'ятники

Як повідомлялося, у жовтні на Закарпатті профільна комісія ОВА визнала аварійним пам'ятник радянському солдатові на кордоні з ЄС та наполягла на його негайному демонтажу як такого, що становить загрозу для життя людей при перетині кордону. Водночас профільний департамент ОВА підготував документи для виключення пам’ятника з переліку Кабміну, щоб витримати процедуру законного демонтажу радянської спадщини.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні громадськість, депутати та активісти області вимагали демонтажу пам'ятника радянському солдату, що на кордоні Закарпаття та ЄС.

Гігантський монумент із бронзи стояв на кам'яній горі, мав 19 тонн та 11 метрів висоти. Встановлений тут у 70 роках XX сторіччя на честь ювілею перемоги Радянського Союзу над нацистами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-