СБУ провела обшуки у керівництва упц мп на Кіровоградщині

СБУ провела обшуки у керівництва упц мп на Кіровоградщині

Фото
Укрінформ
Співробітники Служби безпеки України провели обшуки в керівництва та представників Кіровоградської єпархії Української православної церкви московського патріархату.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

За даними спецслужби, окремі представники вказаної громади причетні до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі.

Обшуки проходили в Кіровоградській й Олександрійській єпархіях, а також за місцями проживання фігурантів. Серед іншого правоохоронці виявили листування митрополита Кіровоградського й Новомиргородського з патріархом московським кирилом.

СБУ провела обшуки у керівництва УПЦ МП у Кіровоградській області / Фото: СБУ

Читайте також: Естонія хоче включити патріарха кирила до санкційного списку ЄС

Також у ході обшуків вилучена велика кількість виготовлених у росії антиукраїнських матеріалів. За попередніми оцінками, у знайдених текстах містяться ознаки вчинення кримінальних правопорушень, передбачених, зокрема, ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Під час досудового розслідування встановлено, що антиукраїнські матеріали були активно поширювані серед священнослужителів та вірян з метою формування серед них позицій, вигідних російській федерації. Зокрема, виправдовувалася окупація Криму тощо.

Читайте також: Митрополит однієї з єпархій УПЦ МП працював на росію - СБУ

Автором однієї з виявлених книг є колишній секретар Одеської єпархії УПЦ МП Андрій Новіков, який у 2014 році через проросійську позицію виїхав до рф, а нині веде власний телеграм-канал, де просуває наративи на підтримку російських військ, дискредитацію Збройних сил України й ненависть до української нації.

За ініціативою СБУ всі вилучені матеріали відправлені на експертизи. Розслідування триває, правоохоронці працюють над притягненням до відповідальності всіх винних у посяганні на незалежність, територіальну цілісність і державний суверенітет України.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення рф Служба безпеки України відкрила 23 кримінальні провадження щодо підривної діяльності окремих представників УПЦ МП. Підозри оголошені 33 особам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-