За місяць з Харківщини вдалося евакуювати понад 20 тисяч громадян - Мінреінтеграції

За місяць з Харківщини вдалося евакуювати понад 20 тисяч громадян - Мінреінтеграції

Укрінформ
Очолюваний віцепрем’єр-міністром - міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук Координаційний штаб з питань деокупованих територій за місяць роботи допоміг евакуювати зі звільнених від російських загарбників районів Харківської області понад 20 тис. мирних громадян: переважно жінок з дітьми, маломобільних, літніх людей.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Мінреінтеграції.

«Влада робить усе, щоб допомогти кожній громаді та кожній людині, що звільнилися від окупації. І люди, своєю чергою, прагнуть якнайшвидше реінтегруватись. Вони готові відновлювати свої села та міста власними силами. Зараз на усіх звільнених територіях наші громадяни говорять одне: «Тут була, є і буде Україна!». І це – найдорожчі слова», – зазначила Верещук.

За її словами, головна задача штабу полягає у координації на всіх рівнях роботи гілок влади, щоб спільними зусиллями якомога швидше відновити життєдіяльність на територіях, звільнених від російських загарбників. А також – у підтримці населення, яке було змушене жити в окупації, допомозі евакуюватись усім, хто готовий виїхати на період, поки триває відновлення.

Читайте також: З деокупованих районів Харківщини евакуювали понад 17 тисяч осіб

За цей час площа звільнених українських територій значно зросла. Нині ЗСУ звільнили 502 населених пункти в Харківській області, 75 – у Херсонській, 43 – на Донеччині й 7 на Луганщині, додала Верещук.

Вона зауважила, що за час роботи Коордштабу вдалося налагодити та скоординувати процеси з розмінування, відновлення енерго-, газо-, водопостачання; отримання гуманітарної допомоги, ліків, продуктів харчування та засобів гігієни. Організовано доставку питної води та хліба. Розпочали також роботу банківські установи. Зокрема, ПриватБанк відновлює роботу 26 відділень у звільнених містах, а до кінця жовтня планує відкрити двері відділень у більшості звільнених міст. Відновила діяльність на деокупованих територіях і Укрпошта: організувала як доставку пенсій, так і надання одноразової фінансової допомоги людям.

Верещук наголосила, що за спільної ініціативи Мінреінтеграції та Укрпошти кожен, хто пережив окупацію, отримує від Товариства Червоного Хреста України одноразову допомогу в сумі 1200 грн. Мешканці Харківщини отримали вже понад 14 млн грн. Жителі звільненої Херсонщини – понад 1,4 млн грн, Донеччини – понад 1 млн грн.

Читайте також: З Вовчанської громади на Харківщині евакуюють близько 100 постояльців геріатричного пансіонату

Триває евакуація населення зі щойно деокупованих територій, де жити цієї зими буде вкрай складно, системи життєзабезпечення ще не запрацювали на повну силу, зазначила віцепрем'єр-міністр. В деяких містах та селах все ще відсутні світло, вода, тепло. Також залишається частина території, яка потребує розмінування.

Як повідомлялося, минув місяць від початку роботи Координаційного штабу з питань деокупованих територій, який очолює Верещук. Він був створений урядом за ініціативи Президента Володимира Зеленського. До складу увійшли представники міністерств, силових відомств, ДМС, Держспецзв’язку, Держказначейства, ОВА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-