У Лимані ексгумували перші 20 тіл, серед загиблих є діти

У Лимані ексгумували перші 20 тіл, серед загиблих є діти

Відео
Укрінформ
Ексгумовані перші 20 тіл загиблих на місці масового поховання у Лимані Донецької області.

Про це повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко, який перевірив хід слідчих дій на звільнених від російських загарбників територіях Донеччини, передає Укрінформ із посиланням на Нацполіцію.

Розкопки тривають на двох локаціях: за попередньою інформацією, в одній поховано близько 200 цивільних, інша є братською могилою військовослужбовців Збройних сил України. Серед жертв є діти.

“Інформацію про масове захоронення в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових – у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, він поховав тут за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми”, - ідеться у повідомленні.

Читайте також: На Харківщині знайшли тіла чотирьох цивільних, яких росіяни розстріляли у погребі

На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші – безіменні. Проте в кожному випадку поліція відбирає біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті. Роботу ускладнює те, що більшість тіл у стані змін, є пакет, в якому тільки кістки.

На місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти та судмедексперти спільно з прокуратурою. У перші дні було піднято 20 тіл цивільних і військовослужбовців ЗСУ.

Ексгумація триває в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Загалом з 29 вересня поліція виявила у звільнених населених пунктах Донеччини 87 тіл, із них уже ідентифіковано 38 цивільних жителів. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. Так, за попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка в Святогірську.

Читайте також: У деокупованих Лимані і Святогірську розпочали ексгумацію й перепоховання загиблих

За словами Клименка, на звільнених територіях кількість звернень до поліції від жителів стрімко зростає. Тільки за останню добу правоохоронці отримали пів сотні повідомлень, що свідчить про довіру і потребу в захисті.

“Зараз тут працює зведений загін поліцейських з різних регіонів держави, тож вони допомагають місцевим поліцейським відновлювати порядок на деокупованих територіях. Їх завдання – обійти кожну домівку, поспілкуватися з кожною людиною, що пережила окупацію, зафіксувати кожен воєнний злочин росії та надати всю необхідну допомогу”, - зазначив Клименко.

Як повідомляв Укрінформ, у Лимані та Святогірську розпочали процес ексгумації та перепоховання загиблих і померлих під час тимчасового захоплення цих міст російськими загарбниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-