Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як зруйнована росіянами Макарівська амбулаторія отримує нове життя

Як зруйнована росіянами Макарівська амбулаторія отримує нове життя

Укрінформ
Макарів — селище міського типу у 40 кілометрах на захід від Києва. Як і багато інших населених пунктів Бучанського району Київщини, у перші дні війни Макарів зазнав російської окупації. Російські війська прийшли сюди ще 27 лютого, на четвертий день повномасштабного вторгнення.

За час окупації понад 130 місцевих мешканців були закатовані росіянами, 40% будівель селища були зруйновані чи пошкоджені обстрілами. Практично всі адмінбудівлі Макарова були знищені. Не виключенням стала й нова будівля місцевої медичної амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, збудована лише трохи більше року тому і яка була оснащена на рівні європейських вимог. 

Нова медицина для Макарова

Я працюю директором підприємства, до складу якого входить Макарівська медична амбулаторія загальної практики – сімейної медицини (далі – амбулаторія), з 2013 року. Щоб краще розуміти, чим живуть місцеві лікарі, наведу кілька показових цифр. Макарівська селищна громада на Київщині — це 2 селища міського типу, 47 сіл та майже 29 тисяч мешканців. І попри це, в самому Макарові не було окремої медичної амбулаторії загальної практики – сімейної медицини. Сімейні лікарі амбулаторії, інший медичний та обслуговуючий персонал розміщувались у приміщенні поліклінічного відділення місцевої  лікарні, знаходились на різних поверхах та різних кабінетах будівлі, що створювало значні незручності для пацієнтів, особливо для маломобільних групп населення.. 

Особливо гостро ця проблема постала під час пандемії Covid-19. Навантаження на лікарів дуже швидко зросло у десятки разів. Вакцинацію, прийом хворих — як дітей, так і дорослих — просто неможливо було проводити в одному приміщенні. І відкриття нової амбулаторії в такий критичний момент стало для нас справжнім ковтком свіжого повітря. 

Збудована за канадською технологією з екологічно чистих матеріалів, нова будівля площею 500 м² почала приймати пацієнтів 01 грудня 2020 року. Амбулаторію зводили з урахуванням всіх правил та вимог інклюзії, а приміщення оснастили сучасними технікою та обладнанням. Медичні працівники були в захваті від нових умов роботи, а пацієнти були задоволені якістю отримання своєчасної медичної допомоги на високому рівні.

амбулаторії до зруйнування
Амбулаторія до зруйнування

Впоратися з потоком хворих під час пандемії були покликані 7 лікарів загальної практики – сімейної медицини, 4 лікарі – педіатри та 19 інших медичних працівників, які розпочали роботу в новому закладі. Ми швидко налагодили вакцинацію, закріпили за амбулаторією раніше придбаний новий автомобіль, щоб сімейні лікарі отримали своєчасний доступ до новонароджених та маломобільних пацієнтів. Був запроваджений попередній запис пацієнтів, що дало можливість уникнути черг та значно зменшило контакт між пацієнтами в умовах пандемії та розділило потоки хворих на коронавірус і хворих іншими хворобами. 

Загалом же до війни понад 16 тисяч мешканців громади отримували допомогу від працівників амбулаторії. Особливо раді відкриттю були молоді родини, адже в новій будівлі був відкритий сучасний педіатричний блок, де надавали допомогу понад 4 тисячам дітей.

Ми мали плани на майбутнє і хотіли розвиватися й далі. Та всі наші плани перервала війна.

Під російськими бомбами

Сюди від білоруського кордону трохи більше двох годин автівкою. З російським наступом на Київ ми зрозуміли, що можемо опинитися в зоні бойових дій. Перші обстріли по території селища та лікарні розпочалися ще 26 лютого — на третій день вторгнення. Пізніше селище кілька разів переходило із рук в руки. Ми бачили війну такою, як вона є: з артилерією, танками, убитими й пораненими.

Попри це, до 6 березня наші лікарі продовжували повноцінну роботу в амбулаторії та надавали першу медичну і першу хірургічну допомогу всім, хто її потребував. Після 6 березня нам дали дозвіл на евакуацію. Це був останній раз, коли ми бачили амбулаторію. Та ми до кінця сподівалися, що будівля вціліє.

За період від 6 до 28 березня була  пошкоджена фасадна частина приміщення амбулаторії. Все остаточно змінилося 28 березня. Декілька прямих влучань російських снарядів та мін в будівлю амбулаторії викликали масштабну пожежу. Амбулаторія разом з обладнанням, вакцинами та документами згоріла повністю. 

Повернутися до нормального життя

Коли війська Збройних Сил України остаточно зачистили Макарів від росіян та вибухівки, ми зрозуміли реальний масштаб руйнувань. Картина була просто жахливою: пізніше виявилось, що не залишилось жодної вцілілої адміністративної споруди. Наші лікарі повернулися до селища, але не було ані приміщень, ані обладнання — одне лише згарище на місці амбулаторії.

Руйнування у Макарові

Завдяки старанням місцевої влади ми все ж відновили свою роботу в приміщенні поліклініки, яке не є нашою власністю. Пацієнти продовжують отримувати медичні послуги від лікарів. Однак умови та рівень надання такої допомоги дуже далекі від умов і рівня до 24 лютого. Кількість виділеного місця в приміщенні не дає можливості повноцінно відновити роботу закладу.

Лікарі та інші медичні працівники змушені працювати дистанційно чи у дві зміни. Не вистачає потрібного обладнання і немає умов для його розміщення. Якщо раніше вакцинація від Covid-19, забір матеріалів від пацієнтів для лабораторних досліджень проводились окремо від основної маси пацієнтів, то тепер в нас немає такої можливості. Без педіатричного блоку нормального лікування позбавлені близько 4 тисяч дітей. Певний час ми зможемо протриматися, але довго так тривати не може.

Відсутність можливостей дотримання санітарно-епідемічних норм, повноцінного розділення потоків дитячого та дорослого населення, відокремлення пунктів вакцинації і забору матеріалів від пацієнтів для лабораторних досліджень напередодні осінньої навали інфекційних захворювань, може стати причиною нової хвилі коронавірусної хвороби.

Погляд у майбутнє

В умовах відновлення життя на звільнених територіях, Макарів потребує достатнього рівня медичних послуг. Як для працівників, так і для пацієнтів амбулаторія забезпечувала та має й надалі забезпечувати наближення рівня медичних послуг до європейських критеріїв. Програма Президента України з відновлення зруйнованих лікарень підштовхнула нас до пошуків шляхів участі у ній, долучення партнерів та бізнесу.

По суті, відбудова приміщення амбулаторії та відновлення її діяльності — це не просто повернення до попередніх умов, це новий амбітний проєкт і складний виклик для всієї нашої команди. Пошук донорів, оформлення документації — все це потребує від нас і від мене особисто нових знань, навичок і вмінь. Без достатнього рівня підтримки як місцевої влади, так і Міністерства охорони здоров’я, а також допомоги волонтерів з KSE Foundation процес відновлення займав би куди більше часу. 

рендер відновленої будівлі амбулаторії
Рендер відновленої будівлі амбулаторії

Наприкінці травня наші старання та допомога з боку українських благодійників знайшли юридичну реалізацію. Нашим підприємством укладений спільний Меморандум з Київською школою економіки, Міністерством охорони здоров'я України та Київською обласною військовою адміністрацією про відновлення будівлі амбулаторії.

За час, що минув з підписання Меморандуму, ми вже провели підготовчі роботи, прибрали залишки зруйнованої будівлі та провели тендер на виконання основних будівельних робіт. 

Усього місяць назад KSE Foundation обрав будівельну компанію «RBT GROUP» генеральним підрядником для свого благодійного проєкту.  За цей короткий час наш партнер провів колосальну роботу. Вже сьогодні майже всі стіни майбутньої будівлі підняті на висоту стелі.

Водночас з цим, виконуються роботи із армування монолітних поясів, на які в майбутньому встановлять бетонні плити покрівлі.

Зараз будівельники вкладають бетонні фундаменти під центральний вхід будівлі, яка буде зустрічати відвідувачів Макарівської амбулаторії у вигляді дизайнерської перголи.

Коли кожен з колективу амбулаторії може побачити, як на майданчику амбулаторії працюють будівельники — це неабияк вселяє оптимізм і надію. Після випробувань війною, окупацією, переїздами й митарствами, хочеться вірити, що на Макарів чекає успішне майбутнє.

Крім того, ми експерементуємо – зокрема, над традиційними для Заходу і менш звичними для нас інструментами фандрейзинга. У будівлі буде втілено концепцію іменних просторів, де кожен кабінет носитиме ім’я компанії чи людини, що підтримала відбудову будівлі більш як на 20 тисяч доларів. А на фасаді амбулаторії будуть нанесені імена благодійників проекта.

Відбудова нашої амбулаторії ще триває та кожен бажаючий може зробити свій внесок та підтримати нас через сайт нашого партнеру - KSE Foundation, який спільно з МОЗ України відновлює наш заклад.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-