У Черкасах провели соту трансплантацію кісткового мозку

У Черкасах провели соту трансплантацію кісткового мозку

Фото
Укрінформ
Лікарі Черкаського обласного онкологічного диспансеру провели соту трансплантацію кісткового мозку.

Про це у Фейсбуці повідомляє Український центр трансплант-координації, передає Укрінформ.

"Трансплантацію «під номером 100» провели 37-річній пацієнтці з Полтави. ...Зі 100 трансплантацій у Черкаському обласному онкодиспансері - 91 аутопересадка і 9 алогенних (від неродинного донора - ред.). Попри війну, черкаська трансплант-команда продовжує успішно розвивати цей напрямок, береться за складні випадки і надає допомогу пацієнтам з усіх регіонів України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пацієнтка майже два роки хворіє на лімфому Ходжкіна. Після рецидиву захворювання звернулася до черкаських медиків. Їй виконали забір клітин, призначили високодозову хіміотерапію і провели аутотрансплантацію.

Першу трансплантацію кісткового мозку (ТКМ) у Черкаському онкодиспансері провели у листопаді 2019-го. На той час в Україні ТКМ проводили лише в Києві та Львові, Черкаси стали третім містом, де освоїли таку медичну технологію.

Після проведення 50 аутотрансплантацій медики центру стали проводити алогенні пересадки.

У липні 2021 року саме черкаська трансплант-команда провела першу в Україні пересадку дорослому пацієнту від неродинного донора. Донорські клітини завдяки Український реєстр донорів кісткового мозку доставили з Німеччини для 18-річної дівчини з Черкащини, яка мала гостру мієлоїдну лейкемію. 

Читайте також: У Львові вперше провели трансплантацію стовбурових клітин

Через рік у пацієнтки виявили лабораторні ознаки, які потребували додаткового введення клітин донора. Попри війну і складнощі логістики, все ж вдалося повторно зібрати клітини крові німецького донора, вчасно доставити до клініки і провести додаткову трансплантацію.

В Україні трансплантацію кісткового мозку проводять дев'ять медичних закладів. У 2022 році виконано 138 трансплантацій, з них найскладніших, від неродинного донора - 21. Для порівняння - за 2021 рік було зроблено 15 неродинних ТКМ.

Усі пересадки кісткового мозку відбуваються в межах пілотного проєкту МОЗ із трансплантації і повністю оплачуються за рахунок держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-