В Україні понад 67 тисяч дітей не мають батьківського піклування

В Україні понад 67 тисяч дітей не мають батьківського піклування

Укрінформ
В Україні понад 67 тисяч дітей не мають батьківського піклування, при цьому лише понад 16 тисяч можуть бути всиновлені.

Про це повідомила міністр соціальної політики Оксана Жолнович на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Загалом в Україні станом на 1 липня трохи більш як 67 тисяч не мають батьківського піклування. Це діти, які позбавлені батьківського піклування, або діти-сироти. І лише понад 16 тис. можуть бути усиновлені", - сказала Жолнович.

За її словами, щодня в Україні діти залишаються сиротами, втрачають родину, змушені переміщуватися з місць постійного проживання.

Міністр зауважила, що ухвалено декілька нормативних змін, які мають вирішити проблемні питання щодо прихистку та всиновлення дитини у воєнний час. Зокрема, прийнято рішення, яке дозволяє прийомним сім'ям на короткотерміновий час брати дитину, яка не має піклування.

Крім того, вдосконалено процедуру всиновлення з врахуванням переміщення дітей. Тепер дозволено усиновлювати дитину в будь-якій точці України без географічної прив'язки.

Читайте також: Куди звертатися, якщо став свідком депортації дітей-сиріт на захоплені території чи в росію

Також ухвалено постанову, яка дозволяє цифровізувати етапи і процедуру звернення, щоб стати всиновлювачем.

Своєю чергою радниця-уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук зазначила, що з ініціативи глави держави пів року тому розпочато програму "Дитина не сама" зі створення чат-бота в Телеграмі, яка допомогла особам, які готові прихистити дитину, подати відповідну заявку. За її словами, за цей час надійшло 24,5 тисячі таких заявок, близько 2000 родин уже пройшли всі етапи підготовки і готові приймати дітей.

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-