Одеська міськрада відмовилася переносити до музею пам'ятник Катерині ІІ

Одеська міськрада відмовилася переносити до музею пам'ятник Катерині ІІ

Укрінформ
Одеська міськрада на 15-ій сесії не підтримала проєкт рішення про демонтаж і переміщення до обласного історико-краєзнавчого музею пам'ятника імператриці Катерині ІІ.

Під час голосування проєкт рішення, внесений депутатами фракції «Європейська солідарність», підтримали лише 17 членів міськради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Пам'ятник Катерині ІІ - це маркер «русского мира», який російські окупанти намагаються встановлювати всюди, куди приходять. Зараз планують встановити такий монумент у тимчасово окупованих Херсоні та Луганську. Саме тому цій скульптурі не місце в центрі Одеси», - заявив під час сесії депутат Андрій Вагапов.

Його колега Олег Звягін нагадав, що пам'ятник не охороняється, і його неодноразово обливали червоною фарбою.

Група депутатів-ініціаторів переміщення пам’ятника Катерині II до музею зазначили у пояснювальній записці, що «увічнення російських, імперських, комуністичних та антиукраїнських діячів, подій і символів, що є колоніальною спадщиною окупаційних режимів, які прагнули знищити незалежність, суверенітет і державність України та українську націю, у вигляді пам’ятників у місті Одеса, є неприпустимим в умовах війни, розв’язаної державою-агресором російською федерацією проти України».

Читайте також: В Одесі втретє за чотири дні облили фарбою пам'ятник Катерині ІІ

Як повідомлялося, влада Одеси організувала інтернет-конференцію та електронне опитування жителів міста щодо демонтажу чи збереження пам’ятника Катерині II.

Одеська ОВА вважає, що міська рада має невідкладно розв'язати питання про демонтаж і передачу до музею пам’ятника російській імператриці.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що пам'ятник Катерині II в Одесі «навряд чи потрібно залишати», але рішення про його демонтаж та відповідне звернення до міністерства мають приймати місцеві депутати.

Фото: Одеський кур'єр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-