На Львівщині проти волонтерів відкрили 46 кримінальних проваджень

На Львівщині проти волонтерів відкрили 46 кримінальних проваджень

Укрінформ
На Львівщині відкрито 46 кримінальних проваджень проти волонтерів. Керівництво поліції та прокуратури не з’явилося на сесію, а лише письмово надало звіти комісії облради.

Про це під час засідання сесії Львівської обласної ради зазначив голова комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань Назарій Сумало, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З моменту дії особливого періоду правоохоронними органами розпочато 46 кримінальних проваджень, відкритих через неправомірне поводження з товарами та предметами гуманітарної допомоги», - сказав Сумало.

Він уточнив, що з них 42 - органами національної поліції, за матеріалами СБУ – 19, за матеріалами прикордонної служби – 5, за матеріалами управління стратегічних розслідувань – 4, за заявами фізичних та юридичних осіб – 7 і за повідомленнями в ЗМІ – 3. Також чотири провадження у Львівській області розслідує ДБР. Скеровано до суду три обвинувачуваних акти щодо чотирьох осіб. З підозрою є сім кримінальних проваджень щодо десяти осіб. Серед них про підозру повідомлено одному керівнику БФ, одному керівнику органів місцевого самоврядування та чотирьом фізичним особам, котрі здійснили продаж 14 автомобілів.

Читайте також: Є багато інформації щодо зловживань, але проти волонтерів немає жодних операцій – Костін

Насправді, сьогодні, 20 вересня, на засідання сесії Львівської обласної ради депутати планували заслухати інформацію правоохоронних органів про стан справ щодо переслідувань осіб, які займаються волонтерською діяльністю на території Львівщини. Проте, зі слів Сумало, начальники львівської поліції та прокуратури наразі перебувають у відрядженні. Також на сесії, яка є другою від початку повномасштабної війни, був відсутній начальник Львівської ОВА Максим Козицький, що викликало обурення депутатів.

Натомість Сумало підбив підсумки комісії, яка відбулася у четвер, 15 вересня, за участі правоохоронців та волонтерів. Він наголосив, що правоохоронці області на зустрічі завіряли, що жодного переслідування волонтерів немає і вони керуються лише законодавством України.

«Є специфіка в нашому законодавстві, яке є колізійне і суперечливе стосовно діяльності волонтерів. І саме цей аспект потрібно виправляти і покращувати в першу чергу. Друге питання - це алгоритм як діяти волонтерам. Від національної поліції та прокуратури було запропоновано визначити уповноважених, які б могли надавати чітку роз’яснювальну позицію стосовно законодавства. Львівська обласна рада запропонувала бути комунікативною площадкою і готові на базі нашої комісії розглядати усі такі проблемні питання волонтерів і допомагати в роботі. Таким чином, я вірю, що ми зможемо покращити нашу волонтерську діяльність», - додав Сумало.

Читайте також: Поліція викрила благодійний фонд, який привласнював гумдопомогу - обшуки у Києві та Львові

Від волонтерської спільноти Львівщини перед депутатами виступила Наталія Дегдалович, яка висловила переконання, що переслідування від правоохоронних органів в області має місце. Тому волонтерська спільнота Львівщини наголосила на необхідності дотримання правоохоронними органами процесуального законодавства України при проведені слідчих дій, неприпустимість провокацій та тиску, здійснення системного контролю органами місцевого самоврядування у таких кримінальних провадженнях у вигляді публічних звітів та слухань. А також негайного внесення змін до кримінального законодавства України, зокрема до статті 201-2 ККУ, конкретизація поняття дефініції та прийняття правок до статті з урахуванням воєнного стану.

У результаті депутати Львівської обласної ради проголосували за рішення «Про інформацію правоохоронних органів щодо стану справ щодо переслідування осіб», запропоноване саме волонтерами, та зачитане Дигдалович з правками депутатів. Проте депутати проголосували також за винесення даного питання на наступній сесії з надією, що на ній будуть представники керівництва поліції та прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, 19 вересня Голосіївський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту львівському волонтеру Назарію Островському. 8 вересня поліція провела обшуки у львівських волонтерів, які займаються ввезенням авто для ЗСУ. Зокрема у Святослава Літинського та Назарія Островського, які на час обшуків перебували за кордоном, оскільки вирушили за черговим автомобілем.

Так, Літинський і Островський є фігурантами у кримінальному провадженні щодо незаконного продажу гуманітарної допомоги – автомобілів. Ухвалу про проведення обшуків видав 16 серпня Голосіївський районний суд міста Києва у рамках кримінального провадження ще від 24 червня 2022 року. Наразі ухвали у цьому досудовому розслідуванні взагалі не публікували в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У поліції раніше заявили, що від початку повномасштабного російського вторгнення працівники поліції оголосили 79 підозр за фактами продажу гуманітарної допомоги псевдо волонтерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-