Якість води у річці Інгулець повертається до норми — Міндовкілля

Якість води у річці Інгулець повертається до норми — Міндовкілля

Укрінформ
Попередні результати відібраних проб води у річці Інгулець в межах Кривого Рогу свідчать про перебування якості води в межах норми.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Попередні результати відібраних 16 вересня проб води у р. Інгулець в межах м. Кривий Ріг за 13 показниками свідчать, що якість води перебуває в межах нормативних значень для питних потреб у трьох відібраних пробах», — йдеться в повідомленні.

Так само в межах норми, згідно з проведеними лабораторними дослідженнями, стан води в Карачунівському водосховищі.

Водночас зазначається, що станом на ранок 17 вересня вміст хлоридів у воді Інгульця становить 220 мг/л. Жорсткість зменшилась від 19 до 6 мг-екв/л при нормі 7 мг-екв/л для питних потреб. Це пов’язано з проходженням хвилі води з високим вмістом солей.

За даними Держекоінспекції, пігмент червоного кольору, який спостерігали у воді жителі навколишніх територій, осідає і вимивається. Його повне зникнення прогнозується за одну-дві доби.

Читайте також: Червоний Інгулець: у Кривому Розі взяли проби води з річки

Окремо повідомляється про те, що тривають дослідження відібраних вранці фахівцями ДЕІ Придніпровського округу проб на межі кордону Кіровоградської та Дніпропетровської області.

За даними Державного агентства водних ресурсів України, тривають відновлювальні роботи на гідроспоруді водосховища, що вже призвело до поступового зменшення витрат води в річці. Рівень води у Карачунівському водосховищі за добу не змінився та становить 57,72 м при нормі 59,00 м.

Держводагентство отримало від міністерства доручення у короткі строки розробити оперативні та довгострокові прогнози змін екологічного стану річки та план заходів щодо її оздоровлення.

Читайте також: У Кривому Розі ліквідували підтоплення будинків, дамбу ремонтують - ОП

Як повідомлялося, 14 і 15 вересня авіація росії завдавала ударів крилатими ракетами "Кинджал" та "Іскандер" по гідротехнічних спорудах Кривого Рогу. Внаслідок спричинених ними пошкоджень рівень води у річці Інгулець піднявся на 1-2 метри. В Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів припускають, що руйнування гідротехнічної захисної споруди Карачунівського водосховища може призвести до техногенної катастрофи з тяжкими наслідками для довкілля і людей.

Фото: Телеграм Міндовкілля

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-