На деокупованій Харківщині розмінували вже 250 гектарів території — Клименко

На деокупованій Харківщині розмінували вже 250 гектарів території — Клименко

Укрінформ
Вибухотехніки Національної поліції України (НПУ) за останні шість днів розмінували у Харківській області близько 250 гектарів території.

Про це під час брифінгу заявив голова НПУ Ігор Клименко, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, наразі фактично у звільнених від рф населених пунктах Харківської області працює близько 100 співробітників вибухотехнічної служби Нацполіції.

“Тільки за останні шість днів у нас вибухотехніки розмінували 250 гектарів саме по Харківській області. Це - величезні території, які треба пройти, і ми, звичайно, ідемо дуже обережно. Представники ДСНС також залучаються до розмінування. Робота дуже важка”, - уточнив він.

Глава Нацполіції України повідомив, що три дні тому четверо працівників отримали достатньо серйозні поранення: один втратив ногу, ще троє - отримали поранення, які теж можуть призвести до інвалідності. Адже на звільнених територіях залишилася величезна кількість протипіхотних і протитанкових мін та інших ВНП.

Читайте також: Розмінування деокупованої Харківщини: поранення отримали четверо поліцейських саперів

“Ми спільними зусиллями будемо намагатися упродовж кількох тижнів основні артерії розмінувати. Намагаємося працювати максимально швидко, але ж бачите, ми маємо і зворотній бік — наші люди або гинуть, або отримують поранення”, - сказав Клименко.

За даними поліції, на цих територіях уже знешкоджено близько 6400 ВНП, а також понад три тонни вибухівки.

Клименко розповів про приклад розмінування мосту при в'їзді у Балаклею, який, за його словами, був замінований 400 кілограмами тротилу.

“І якщо переїхати міст, то (там — ред.) був так званий мінний шлагбаум, тобто, коли протитанкові міни закопані у траві, щоб коли хто перший проїжджав через цей так званий шлагбаум, то, звичайно (він міг би там підірватися — ред.)”, - сказав Клименко.

Відповідаючи на питання, скільки орієнтовно знадобиться часу для проведення розмінування та повернення мешканців на звільнені від рф території, посадовець висловив думку, що із розмінуванням житлового фонду “до серйозних холодів ми маємо встигнути”.

Читайте також: На деокупованих територіях Харківщини вже відновлюють інфраструктуру - ОП

“Там, де люди повертаються, де працюють органи влади, де буде здійснюватися життєдіяльність населених пунктів, то вони розміновуються у першу чергу... Я думаю, що населені пункти... розмінуємо за місяць-два - при цьому дивлячись, скільки у нас буде деокупованих територій на той час”, - поінформував глава НПУ.

Водночас Клименко висловив думку, що розмінування полів не встигнуть завершити до зими, і це триватиме до весни,, адже такі замінування “досить хитрі”.

Як повідомлялося, перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін заявив, що на Харківщині за перший тиждень робіт було знешкоджено на звільнених від рф територіях більше 1000 ВНП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-