На 103 році життя померла зв’язкова і медсестра УПА Катерина Данів-Гаврилів

На 103 році життя померла зв’язкова і медсестра УПА Катерина Данів-Гаврилів

Укрінформ
На Прикарпатті на 103 році життя померла повітова провідниця Українського повітового Хреста, медсестра УПА на псевдо «Зелена», Катерина Данів-Гаврилів.

Про це у Фейсбуці на сторінці Івано-Франківська станиця Братства ОУН- УПА повідомила Наталія Салига, передає Укрінформ.

«13 вересня, на 103-му році життя відійшла у засвіти повітова провідниця Українського повітового Хреста, член ОУН, медсестра УПА, жінка-борець Катерина Данів-Гаврилів (псевдо "Зелена"). З відходом у засвіти Катерини Олексіївни відійшла і ціла епоха історії нашого краю. Але її приклад незламності духу, сили в боротьбі буде надихати і супроводжувати нас – покоління національно свідомих українців», - переконана Салига.

Зазначається, що Катерина Данів-Гаврилів народилась на Львівщині у робітничій родині. У 1936 році переїхала до сестри у Варшаву, де працювала у крамниці «Гуцульська штука». У Польщі відвідувала медичні курси та вступила у гурток ОУН.

«06.1941 переїхала до м. Львів. Машиністка окружного провідника ОУН (б) у м. Стрий А. Пасічника, зв’язкова Стрийського окружного проводу ОУН (б). Виготовляла листівки, вела архів проводу, переносила естафети», - повідомляють в Івано-Франківській станиці Братства ОУН-УПА.

Читайте також: У Львові поховали останню зв’язкову Шухевича Дарію Гусяк

Переслідування НКВС почалися у 1947 році, коли медсестра переїхала у Сколівський район.

«Щоб уникнути арешту часто змінювала місце проживання. Згодом зуміла перейти на легальне становище, 14.05.1950 вийшла заміж за сільського учителя Михайла Гавриліва. Народила трьох дітей: Любомира, Зіновія та Уляну», - додають в Івано-Франківській станиці.

Остаточно сім’я переїхала у Болехів, де Катерина Данів-Гаврилів працювала на місцевому лісокомбінаті понад 20 років.

11 серпня жінка зустріла свій 102-й день народження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-