Мінреінтеграції фіксує різке зростання охочих евакуюватися з Херсонщини

Мінреінтеграції фіксує різке зростання охочих евакуюватися з Херсонщини

Укрінформ
За останні дні різко зросла кількість звернень на гарячу лінію Мінреінтеграції від охочих евакуюватися з тимчасово захоплених районів, насамперед з Херсонської та Запорізької областей.

Про це віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі українських телеканалів, передає Укрінформ.

«За останні два дні гаряча лінія нашого міністерства стала червоною. Люди дзвонять і хочуть терміново евакуюватися з дітьми, бо їх насильно змушують відвідувати школи за російськими законами», - заявила урядовиця, уточнивши, що найбільше таких запитів надходить з Херсонської та Запорізької областей.

Відповідаючи на запитання про те, чи отримуватимуть зарплати вчителі, які залишилися на тимчасово захоплених рф територіях, Верещук пояснила: підхід влади полягає у тому, що офлайн-навчання можливе тільки на підконтрольних Україні територіях.

«Вчителі мають евакуюватися і працювати тут, на підконтрольних Україні територіях. У нас немає офлайн-навчання на ТОТ. Тому вчителі мають переїхати», - сказала віцепрем'єр.

Читайте також: Окупована Херсонщина: «День знань» під дулами автоматів і промивання мізків з першого уроку

Вона також наголосила: якщо вчителі в захоплених районах почнуть роботу за шкільними програмами рф, вони дійсно не зможуть отримувати зарплати. «Ба більше, на них буде відкрито кримінальне провадження. Вони не мають права йти на співпрацю з ворогом і окупантом», - додала Верещук.

На запитання, чи можна якось виокремити вчителів, які залишилися на захоплених рф територіях і хочуть хоч якось захистити дітей від роспропаганди і давати їм нормальні знання, вона пояснила, що це в компетенції голів ОВА.

«У нас система оплати діє так: керівники ОВА подають листа на казначейство і на наше міністерство, у якому чітко вказують, кому платити, а кому - ні. І тому, наприклад, якщо пан Гайдай (керівник Луганської ОВА – ред.) знає про такі прізвища і такі школи, - він їх подасть, і вони отримають зарплату», - пояснила урядовиця.

Читайте також: На тимчасово захоплених територіях залишаються до 120 тисяч дітей - Верещук

При цьому Верещук наголосила, що її загальна рекомендація – евакуюватися з тимчасово непідконтрольних Україні територій і дочекатися їх визволення.

Як повідомлялося, за даними Мінреінтеграції, в Україні упродовж серпня з небезпечних районів та тимчасово захоплених територій Харківської, Запорізької, Херсонської, Донецької й Луганської областей було евакуйовано близько 45 тисяч громадян.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-