Олександр Старух, голова Запорізької обласної військової адміністрації
Віримо, що вдасться звільнити Запорізьку область від загарбників до кінця року
31.07.2022 10:38

На момент запису інтерв’ю із головою Запорізької обласної військової адміністрації Олександром Старухом у місті та області була оголошена повітряна тривога, тому розмова відбулася в укритті. Упродовж годинного діалогу двічі сповіщали про загрозу з повітря. 

Керівник Запорізької ОВА розповів агентству про поточну ситуацію в регіоні, життя цивільного населення в російській окупації, зокрема людей, що стали заручниками воєнних злочинців, повідомив кількість пошкоджених внаслідок ворожих обстрілів посівних площ та заявив, що робота над посиленням оборони області не зупиняється ні на мить. 

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ БЕЗУПИННО ВОЮЄ З 24 ЛЮТОГО 

– Пане Олександре, розкажіть про поточну ситуацію в Запорізькій області.

– По лінії зіткнення відбуваються обстріли. Українські Збройні сили завдають ударів по підрозділах росіян, їхніх складах зі зброєю настільки далеко, наскільки дозволяє озброєння. Російські загарбники обстрілюють, у тому числі об’єкти цивільної інфраструктури. Це триває впродовж останнього місяця. Бойові зіткнення періодично трапляються. Але загалом, ступінь напруги тимчасово спав. Активні бойові дії зараз тривають на Херсонщині та Донбасі. Наша область безупинно воює з 24 лютого. Ворог вже не може тут наступати, ми ще не можемо.  Головне, що ми хочемо, а вони – ні.

– В яких населених пунктах області відбуваються посилені обстріли?

– Усі по лінії зіткнення. Переважно страждають ті, які знаходяться на ній, за нею, перед нею. Зокрема, Гуляйполе, Оріхів, Пологи, Комишуваха, Степногірськ, Кам‘янське, ще багато сіл. Страждають люди, що знаходяться близько до лінії зіткнення, руйнуються населені пункти.

– Раніше радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомляв про фіксацію проходження у бік Запоріжжя колон ворожої техніки і близько тисячі російських військових, що базувались на кордоні Донецької та Запорізької областей. Можете підтвердити цю інформацію? Можливо, маєте дані, де вони розмістилися? 

– Із Криму в бік Донбасу, із Донбасу в бік Криму постійно рухаються колони техніки, у тому числі розбитої для подальшого відновлення, перекидається особовий склад окупантів. Це постійний процес, який відстежує розвідка. 

Збройні сили України знають, що, куди, коли заїхало. Загроза є завжди. Але оборона триває, уже п'ять місяців ми міцно тримаємося завдяки ЗСУ. І оборона постійно зміцнюється. Повірте мені, коли ми дізнаємося, що вони кудись ідуть, на них там уже чекають.

ВОРОЖІ ВІЙСЬКА ПІД ПРИКРИТТЯМ ЗАЕС ОБСТРІЛЮЮТЬ НАБЛИЖЕНІ НАСЕЛЕНІ ПУНКТИ 

– Обговорімо більш детально ситуацію в окремих тимчасово захоплених районах та на критично важливих інфраструктурних об‘єктах області. Що відбувається на Запорізькій атомній електростанції?

– Ситуація там нам зрозуміла. Станція працює в єдиній енергосистемі України. На сьогодні працюють три блоки. Електрика подається. Вона у наших розетках – від Львова до Харкова.

– Чи вдається комунікувати з працівниками ЗАЕС? 

– Так, вони працюють. Зрозуміло, що в складних умовах. Усі повідомлення про розміщення ворожих військ, боєкомплектів біля атомної електростанції правдиві. 

Крім того, під прикриттям ЗАЕС росіяни обстрілюють Нікополь, інші сусідні населені пункти. Ворожі літаки скидають ракети періодично біля станції, які потім б‘ють по територіях Запорізької і Дніпропетровської областей. У таких випадках дуже короткий час підльоту. І у відповідь вистрілити не можна, бо АЕС може зачепити.

Зрозуміло, що росіяни – варвари та негідники. Але нам мали би допомогти в цій ситуації міжнародні організації… Навіщо нам МАГАТЕ, ООН? П’ять місяців пройшло. Але досі немає жодного інструменту, щоб вплинути на цю ситуацію.

Хоча, з іншого боку, можливо, міжнародна система просто не розрахована на те, щоб боротися з божевільними…

ВЗИМКУ ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ НА ПІВДНІ ОБЛАСТІ БУДЕ СКЛАДНОЮ 

– Зі зрозумілих причин курортний сезон на узбережжі Азовського моря цьогоріч не відкрився. Що нині відбувається на рекреаційній території області? Напевно, втрати бізнесу, що там базувався, колосальні? 

– Реальна економіка півдня області була в гарному стані. Завдяки програмі Президента "Велике будівництво" були збудовані ідеальні дороги із Запоріжжя до Бердянська, Кирилівки. Люди доїжджали до курортів за 1,5-2 години, автомобільних аварій стало менше. Зараз ці дороги побиті. 

Інфраструктура будувалася, щоб збільшити потік туристів. Приїжджали мільйони людей. Відповідно мешканці південних районів області мали можливість заробляти. Улітку люди працювали три місяці, щоб заробити гроші фактично на весь рік. 

Мільярдні інвестиції вкладені в сотні баз відпочинку. Це колосальні вкладення. Зрозуміло, що зараз ніхто не їде відпочивати. Власники цих баз втратили бізнес. Це дуже ускладнить економічну ситуацію в регіоні. Зиму наша південна територія зустріне в дуже складній ситуації. Віримо, що якомога швидше звільнимо свою землю і все налагодимо. Обов’язково все відновимо. Головне, зберегти людські життя.

– Як росіяни використовують Бердянський порт?

– Спочатку використовували для розвантаження військової техніки, боєприпасів. Загалом використовують із військовою метою. Також вивозять за кордон вкрадене в Україні зерно. 

Наприклад, у червні було вивезено 7 тисяч тонн пшениці. Це ж не про нас, а про них сказав Салтиков-Щедрін: «Если я усну и проснусь через сто лет и меня спросят, что сейчас происходит в россии, я отвечу: пьют и воруют». Пройшло навіть більше часу – нічого не змінилося. Вони інакше не можуть.

– Ситуація із замінуванням захоплених курортних містечок, вочевидь, також складна?

– За наявною інформацією, вони заміновують територію навколо своїх військових підрозділів.

– У перспективі на майбутнє, якщо деокупація відбудеться найближчими місяцями, скільки часу може знадобитися на розмінування пляжів, моря? 

– Об‘єктивно розуміємо, що це не відбудеться за один рік. Обов'язково знадобиться допомога міжнародної спільноти. Розмінування не тільки прибережної зони, а й усієї області, триватиме довго, але все, безумовно, розмінуємо.

ЧЕРЕЗ ВОРОЖІ ОБСТРІЛИ В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗНИЩЕНО 30-40 ТИСЯЧ ТОНН ЗЕРНА

– Через навмисні ворожі обстріли регулярно горять поля з урожаєм. Можете оцінити втрати? Умовно кажучи, скільки відсотків засіяних площ уже знищено?

– З 1 липня в Запорізькому районі внаслідок обстрілу та підпалу в 15 сільгосппідприємствах пошкоджені пожежами зернові культури на площі 1561,63 га, у Пологівському районі в 13 сільгосппідприємствах - на площі 8132 га. Всього пошкоджено – 9693,63 га. Це досить велика цифра. Орієнтовно 30-40 тисяч тонн зернових. Приблизні збитки тільки щодо цього питання -  340 мільйонів гривень. Останній раз українські ниви так палали в часи навали німецьких нацистів. Зараз їх палять рашистські.

Все одно ми зберемо нормальний урожай – до 700 тисяч тонн на неокупованій частині. Минулого року було 5 мільйонів тонн по всій області. Основна аграрна частина зернових у нас  на лінії зіткнення або за лінією зіткнення. Там просто крадуть або купують за копійки зернові культури.

Зважаючи на поточну ситуацію, виникає питання, що буде з посівною кампанією наступного року. Ми можемо зіштовхнутися з тим, що люди не просто не матимуть мотивації, але і фізично на матимуть ресурсів, щоб це зробити. Тоді виникнуть питання із забезпеченням населення зерновою групою продовольства. Зараз зерно є, область буде з хлібом, запаси цього року забезпечено.

– На окупованій частині області залишилося багато фермерів. На жаль, дуже часто окупаційні війська погрозами змушують аграріїв дешево здавати їм зернові. Чи передбачатиметься відповідальність за це після визволення?

– Якщо фермери не дотримувалися певних норм відповідно до чинного законодавства (про колабораціонізм – ред.), до них будуть запитання з боку правоохоронних органів. Взагалі люди поінформовані, що робити в таких ситуаціях. Вони прекрасно знають, що таке колабораціонізм. 

Контакти з усіма громадами налагоджені. До речі, більшість голів громад останнім часом виїхали на неокуповану територію. Незважаючи на ситуацію, комунікація з територіями у нас вибудувана.

ЗАКЛИКАЄМО ГРОМАДЯН ВИЇЖДЖАТИ ІЗ ЗОНИ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ 

– Скільки громадян зараз перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області?

– Ситуація динамічно змінюється. Є населені пункти, де 80% мешканців виїхали. Є такі, з яких люди виїхали, а зараз дехто уже повертається. Відбуваються зміни в свідомості людей. Перших обстрілів люди боялися, а зараз звикли… Попри це, ми закликаємо наших земляків виїжджати із зони ведення бойових дій. 

Для нас є приорітетом збереження життя людей. Якщо буде життя та здоров‘я, усе можна відбудувати. Якщо ні життя, ні здоров‘я не буде, то і відбудовувати нічого не треба буде. Тому ми прагнемо зберегти людей. На жаль, на окупованих територіях через дії російських загарбників траплялися випадки загибелі мирного населення. Кількість загиблих невелика, але кожна смерть – це велика трагедія.

– З людьми, які залишилися на окупованій території, є бодай якийсь зв’язок? 

– Зв‘язок є, але періодично зникає. У березні-квітні ситуація була складніша. Тоді в багатьох населених пунктах не було електрики. Відповідно комунікація була відсутня. Зараз більш-менш усе налагодилося. Комунікація є, але вона нестабільна.

– Нещодавно з‘явилася інформація, що російські військові сповільнили пошукову систему Google на окупованій частині Запорізької області, а також заблокували Facebook, Twitter і Youtube. Ви можете це підтвердити? 

– Telegram же залишиться (посміхається). Щось відключать, щось не відключать. Все відключити важко. Так, вони заводять своїх провайдерів, намагаються вибудувати російську модель Інтернету, де фільтрується інформація. Українських операторів вимкнули. Натомість завели своїх фейкових. Усе це відбувається, намагаються значно обмежити інформаційний простір.

ПОНАД 190 МЕШКАНЦІВ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ЗАРУЧНИКАХ 

– Скільки від початку повномасштабного вторгнення на території Запорізької області було зафіксовано випадків викрадення людей?

– Із березня російські війська захопили в заручники 453 (станом на 30 липня – ред.) людини на території Запорізької області. Це не військовополонені, це заручники. 

З них 191 досі утримується в неволі: шестеро представників місцевої влади, 13 підприємців, 27 керівників підприємств, установ, закладів, організацій. Вони не звільнені. Їх саджають у підвали, б‘ють струмом, знущаються, вимагають гроші, тиснуть на родини, погрожують викраденням дітей. П‘ятеро неповнолітніх були в заручниках. Трьох звільнили, двоє ще залишаються. росіяни просто ведуть терористичну діяльність. Тих людей, яких утримують тимчасово на день чи два, погрожуючи, вимагаючи – їх узагалі тисячі.

 – Я так розумію, статусу в них немає? Вони офіційно не полонені, тому за процедурою обміну не можуть бути визволені?

– Цивільні викрадені. Вони не є військовополоненими, вони є заручниками. Вони отримують свій особливий статус. Кілька десятків із них визволяли за процедурою обміну. Останнім часом таких обмінів немає.

– Де росіяни утримують заручників? На території України чи вивозять у росію?

– Наскільки наразі відомо, на території України. Частину вивозили у Донбас, частину в Крим. 

– А випадки примусової депортації фіксувалися? 

– Підтвердження такої інформації зараз немає.  

ГРОМАДЯНАМ НА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ НАРАХОВУЮТЬСЯ ТА ВИПЛАЧУЮТЬСЯ ВСІ СОЦВИПЛАТИ

– Громадяни, які залишаються в окупації, продовжують отримувати соціальні виплати від українських державних структур? Вони надходять?

– Складно, але всі соціальні виплати  нараховуються і виплачуються. Де немає можливості виплачувати, вони нараховуються. Були проблеми з пенсіями, бо деякі люди продовжували отримувати їх готівкою. Зараз більшість громадян переведені на безготівкові пенсійні виплати. 

Зарплата виплачується. Звісно, якщо зафіксовано співпрацю з окупаційними військами, фінансування припиняється.

Усе відбувається в межах чинного законодавства. У нас є спеціальна комісія. До її складу входять всі органи місцевого самоврядування. Наприклад, міський голова та виконком чітко розуміють, що відбувається з певним комунальним підприємством, хто співпрацює з окупантами. Вони надають пропозиції щодо блокуванні рахунків, що невідкладно й робиться.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПСЕВДОРЕФЕРЕНДУМУ В ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ – ЧАСТИНА російської ПРОПАГАНДИ 

– Окупанти заявили про проведення на початку осені так званого "референдуму" про входження захопленої території Запорізької області до складу російської федерації. Уже начебто створено "виборчу комісію" для забезпечення цього процесу. На вашу думку, їм вдасться все влаштувати? 

– Навіщо обговорювати те, що відсутнє в правовому плані? Це просто частина пропаганди. При чому для внутрішнього споживання. Тому нічого подібного на нашій території бути не може. Те, що вони вигадують, – це їх фантазія. Але повторюсь, у рф навіть законом не передбачено проведення місцевих референдумів. І жодні вибори у них не пройшли законним шляхом. 

росія – це тюрма. Які референдуми можуть бути в тюрмі? Наша територія – це Україна, тому референдуми тут може проводити тільки українська влада.

ВІД ПОЧАТКУ ВІЙНИ БЛИЗЬКО 400 ТИСЯЧ УКРАЇНЦІВ ВИЇХАЛИ З ОКУПАЦІЇ ЧЕРЕЗ ТЕРИТОРІЮ ЗАПОРІЖЖЯ

– Скільки переселенців знайшли прихисток у Запоріжжі? З яких вони регіонів здебільшого?

– Через місто пройшло близько 400 тисяч людей. Зареєстровані як внутрішньо переміщені особи – 106 тисяч. Безпосередньо в місті Запоріжжі – майже 90 тисяч. 

– Де вони розміщуються? 

– Частина з них поїхала далі. Частина залишилася – 16 тисяч мешканців Донеччини, у тому числі близько семи тисяч маріупольців. З Пологівського району, з Гуляйполя багато людей залишилося. 

Дехто знімає житло, дехто живе у родичів, друзів, знайомих. У селах живуть близько 10 тисяч людей. В обласних комунальних закладах – майже дві тисячі, у міських комунальних закладах – десь одна тисяча. Розміщуємо в усіх комунальних установах, в яких можна розмістити. Всі отримають системну допомогу вчасно.

– У Запоріжжі планується створення транзитного хабу для переселенців із Херсонської області. Розкажіть про це детальніше та загалом про функціонування міських хабів.

– У нас був один загальний хаб, який приймав переселенців з усіх регіонів, а зараз вирішили зробити окремо для кожного району. Уже зробили для мешканців Мелітопольського, Василівського, Пологівського, Бердянського районів. Для Маріуполя вже давно створено. Цими хабами займаються відповідні органи місцевого самоврядування. Ми створили умови, а вони забезпечують перебування переселенців.

Із Херсонської області зараз виїжджає дуже багато людей. Минулого тижня в нас були представники місцевої влади Херсонщини: представники обласної адміністрації, міської влади, народні депутати. Ми домовилися про те, що вони на постійній основі забезпечуватимуть прийом своїх громадян. Уже 15 людей працюють над цим. Вони також регулюють і контролюють направлення волонтерської допомоги на територію Херсону та Херсонщини. Це логічно, коли представники місцевого самоврядування займаються координацією волонтерської допомоги до своїх регіонів. Хаби працюють за принципом: свій до свого. 

РОБОТА НАД ПОСИЛЕННЯМ ОБОРОНИ ОБЛАСТІ НЕ ЗУПИНЯЄТЬСЯ НІ НА ДЕНЬ 

– Ви розглядаєте сценарій нового наступу на Запоріжжя російськими військами? Як відбувається підготовка до цього?

– Нас 5 місяців атакують. ЗСУ вправно тримають оборону: відстрілюються, збивають літаки, підбивають танки, знищують особовий склад ворога. 

Ми з військовим командуванням у березні, розуміючи сили наступу, вибудували модель оборони, щоб зупинити ворога на підступах до Запоріжжя, аби сюди не долітали засоби ураження. Потрібна була така лінія оборони, щоб не дострілювали із гармат і реактивних систем залпового вогню. Увесь час риються окопи, будуються опорні пункти. Це сотні кілометри окопів. Нам допомагали в їх будівництві всі українські регіони. Планова робота над посиленням оборони області не зупиняється ні на один день.

Запорізьку область захищає велика кількість мотивованих та сильних бійців. Наші військові – це головні герої сьогодення. 

– До кінця року повна деокупація області можлива? 

– Ми сподіваємося та віримо в це. Хочемо, щоб це відбулося навіть раніше. 

Так звані реперні точки – 1 вересня та початок опалювального сезону. По-перше, організація освітнього процесу, щоб діти мали можливість для розвитку. По-друге, без єдності важко буде забезпечити населення теплом. Наразі газопостачання відсутнє в Бердянську, Мелітопольському, Василівському районах. Багато складних моментів.

 Сподіваємося, що вдасться деокупувати область найближчим часом. Це, на жаль, залежить не лише від нас. Але, ми в це віримо, і ми це зробимо! Головне, ми разом всі на це працюємо.

Ангеліна Страшкулич, Запоріжжя 

Фото: Запорізької ОВА

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-