На Тернопільщині вшановують пам'ять жертв більшовицької агресії

На Тернопільщині вшановують пам'ять жертв більшовицької агресії

Укрінформ
Пам'ять жертв більшовицького режиму вшановують на Тернопільщині, де понад 80 років тому московські карателі на мосту через Дністер підірвали товарні вагони з українськими патріотами.

Про це у Телеграм-каналі повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш, передає Укрінформ.

«81 рік з часу Заліщицької трагедії... Чорної сторінки в історії нашого краю. Придушити опір українців, депортувати в ГУЛАГ- ось що передувало подіям 5-го липня 1941 року. У цей трагічний день енкаведисти зібрали людей в товарні вагони, доправили їх на міст і підірвали його. Це стало найжорстокішим методом знищення інтелігенції. Подібні звірства проти українського народу сьогодні чинять російські окупанти. Не забудемо та не пробачимо ворогу», - написав Труш.

Як повідомляло агентство, за свідченням архівних документів та очевидців, унаслідок жахливого злочину НКВС 1941 року в Заліщиках на Тернопільщині загинули близько тисячі українських патріотів. Радянські окупанти облили пальним 14 вагонів із політв'язнями із Західної України, 50-70 осіб у кожному, підпалили вагони і підірвали міст через Дністер. У тому місці береги річки дуже високі та стрімкі – ніхто не вижив. У молдовському містечку Вадул-луй-Воде у братській могилі поховано людей, тіла яких принесла стрімка течія Дністра. Їхні руки були зв'язані дротом.

Радянська пропаганда, як і в інших схожих випадках, "повісила" цей злочин на нацистів. Та залишилося багато свідків, які бачили, що його скоїли більшовики.

Читайте також: Радбез ООН вшанував пам’ять жертв війни росії проти України

Напередодні Другої світової війни внутрішні тюрми НКВС УРСР були переповнені в'язнями. Станом на початок червня 1941 року у в’язницях утримувалося майже 73 тис. людей, які були заарештовані більшовицькими каральними органами в ході радянізації анексії до складу СРСР територій Галичини, Волині та Північної Буковини після «визвольних походів» Червоної армії в 1939—1940 роках. Більшість в’язнів було депортовано у ГУЛАГи або розстріляно.

Фото: zz.te.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-