Собаки-сапери допомагають розміновувати Сумщину

Собаки-сапери допомагають розміновувати Сумщину

Фото
Укрінформ
У Тростянці собаки-сапери допомагають підрозділам ДСНС розміновувати будівлі після російської окупації.

Як передає кореспондент Укрінформу, на околиці Тростянця триває розмінування території колишнього цегельного заводу, де базувалися росіяни під час окупації.

«Тут базувався танковий підрозділ окупантів, близько 20 танків. Вони зайняли цю панівну висоту, з якої Тростянець видно як на долоні. Звідси ж обстрілювали і Тростянець, і Охтирку. Протягом місяця жили у цій будівлі окупанти, навколо всі лісосмуги були заміновані, були встановлені розтяжки – так вони убезпечували свою присутність.

Читайте також: Більшість водойм у визволених областях є небезпечними - глава МВС

Після їхнього відступу все це залишилося, до того ж вони залишили міни і в середині будівлі», - розповів начальник частини гуманітарного розмінування та спеціальних піротехнічних робіт ГУ ДСНС Сумської області Роман Помазан.

Собаки-сапери допомагають розміновувати Сумщину / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Фахівці ДСНС досліджують територію на предмет виявлення таких вибухових предметів. Вже провели візуальний огляд території і виявили кілька мін, які поклали на відгороджений майданчик. Також працюють в будинку, де жили російські солдати. Особлива надія на чотирилапих саперів, один з яких – Тай.

«Знайомтеся, це Тай, йому 3 роки. Це бельгійська вівчарка. Вони працюють також гарно, як і німецькі, але більш витривалі, можуть працювати довше. Тай знайшов вже десятки снарядів...Коли ми заходимо у такі приміщення, спершу собаки обнюхують двері, бо окупанти залишають за собою багато розтяжок та мін», – зазначив інструктор-кінолог Максим Патьоха.

За його словами, собаки не одразу стають саперами, їх починають готувати з тримісячного віку і далі все життя тренують. Також не всі вихованці можуть стати саперами, йде певний відбір: якщо собака підходить саперам, то працює далі, якщо не підходить, то передається в інший підрозділ і стає, наприклад, рятувальником.

Читайте також: Харківщина лідирує в розмінуванні територій - Монастирський

Цікаво спостерігати за роботою Тая. Він йде вздовж стіни, а коли щось знаходить не кидається рити, а навпаки – завмирає і стоїть без руху, поки не отримає команду.

«Коли Тай щось знайшов, він завмирає і дивиться в ту точку, де щось винюхав, де виходить більший запах. До речі, одним з методів навчання є гра, коли щось ховаємо, а собака шукає. Їм подобається пошук. Вони це роблять не тому, що я так хочу, а тому що їм це подобається", - пояснює Патьоха.

Рятувальники додали, що виявлення місця з запахом вибухівки обов’язково має підтвердити й інша собака, яка йде слідом за першою. Після роботи службових собак фахівці ДСНС винесли з будівлі десяток протипіхотних та протитанкових мін і ще кілька інших вибухонебезпечних предметів, які були вивезені на спеціальний полігон і знищенні шляхом підриву.

Як повідомлялося, після деокупації Сумщини працівники ДСНС обстежили 1 мільйон 300 га території, знайдено та знищено більше 5 тисяч вибухонебезпечних предметів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-