Запоріжжя базарує: ціни

Запоріжжя базарує: ціни "накручують" хабарі на ворожих блокпостах і дороговизна пального

Фоторепортаж
Укрінформ
На одному з комунальних ринків у центрі Запоріжжя продуктів не бракує: везуть здебільшого з Дніпропетровщини, але також і з окупованих територій.

Ціни ж виросли через дороговизну пального і небезпечну доставку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Свіжі овочі, фрукти та ягоди тут продають цілий рік. Якщо не сезон для українського товару, то завозять турецький. Сьогодні на ринку майже немає порожніх прилавків, але ще кілька тижнів тому, за словами директора ринку Максима Поліщука, ситуація була геть інша.

"Пусті ряди були. Люди злякались війни та виїхали. Ті, хто залишився, в рази підняли ціни, бо конкуренції не було, але ми швидко це зупинили. Пояснили людям, що це теж свого роду мародерство. Зараз все більш-менш стабільно, майже на рівні минулого року, є деякі винятки", - говорить Поліщук.

Цього року на ринку більшість товару - з Червоногригоровки (Дніпропетровська область), а також із Нікополя.

За кілограм українських помідорів, які називають "домашніми", просять від 80 до 100 грн, турецькі дешевші - 70 грн. Огірки з Дніпропетровщини - 50-55 грн, капуста - від 50 до 60 грн. Турецькі баклажани продають по 100 грн, така ж ціна і на перець солодкий, червоний та жовтий. Молода картопля - від 40 грн.

Але є прилавки з овочами, привезеними з окупованої Кам’янки (Василівський район).

"Це наші огірки і картопля - з Кам’янки. Огірок по 40 гривень, картопля - по 60 гривень. Але ціна чого така висока - бо довезти товар треба з окупованої території. Хлопці їдуть через блокпости орків, хабарі дають, але буває і таке, що стоять там добу і більше. У Кам’янці огірки взагалі копійки коштують, їх багато, але ж як їх довезти", - каже продавчиня.

Жінка додає, що товар возять водії не слов'янської національності - азербайджанці, бо українців військові рф не пускають. За її словами, нещодавно один з водіїв, що віз овочі до Запоріжжя, підірвався на мінному полі.

"Водій без очей залишився, а пасажир - без руки", - говорить вона.

Зараз на ринку багато полуниці, але через високу ціну попит на неї не дуже високий.

"Ціна від 160 до 200 гривень. Веземо з Червоногригоровки. Солярка зараз дефіцит, і ціна ж яка на неї, тож і товар золотий виходить. Полуниці в цьому році багато і в Запорізькій області, але вона вся на окупованих територіях", - говорить продавчиня Наталя.

Торговці кажуть, що скоро будуть продавати черешню, але в цьому році - не мелітопольську, а з Нікополя. Кажуть, врожай має бути хороший, а от які будуть ціни - поки не знає ніхто.

Ольга Звонарьова

Фото: Дмитро Смольєнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-