Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА
Готуємося до курортного сезону з урахуванням усіх безпекових ризиків
04.05.2022 15:00

Миколаївщина залишається одним із регіонів України, де продовжуються активні бойові дії у війні з росією. Близько 30 населених пунктів ще залишаються окупованими, поряд – лінія фронту з усіма небезпеками. Попри це, на більшій частині території області люди намагаються вести звичне життя – сіють хліб, допомагають армії і навіть готуються до відкриття курортного сезону.  Про те, чим живе сьогодні прифронтова область, наш кореспондент розпитала у голови Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма.

Їжі, ліків, питної води вистачає, але є проблема з пальним

- Пане Віталію, що для вас особисто було найважчим за ці понад два місяці повномасштабної війни, а що давалося відносно легко?

- Найлегше було працювати над розв’язанням численних проблем, а найважче – бачити смерті людей.

- Як ви сьогодні оцінюєте безпекову ситуацію у Миколаєві?

- Обстрілів тепер менше, але вони є постійно, тому повної безпеки ми гарантувати не можемо, бо не можемо на це вплинути. Ми інформуємо населення, відновлюємо бомбосховища для цивільних. Але все залежить від типу обстрілів і наміру окупантів, тому загроза є постійною.

- Чи є проблеми із забезпеченням мешканців області товарами першої необхідності, продуктами?

- Що стосується їжі, медикаментів і питної води, то це все є в достатній кількості. Але, як відомо, в місті Миколаєві поки що немає централізованого водопостачання, тому зараз працюємо над його відновленням. Маємо чіткий план, через кілька днів вийдемо з мером в інформаційний простір і поділимося своїми напрацюваннями.

Є проблема з пальним. Це пов’язано з тим, що орки поперебивали нафтопроводи, але ситуація контрольована, шукатимемо резерви.

- Яких збитків завдано інфраструктурі та житловим об’єктам області постійними обстрілами?

- Наразі в області зруйновано понад 3 тисячі цивільних об’єктів. Сьогодні об’єктивно порахувати збитки неможливо, бо ще тривають бої. Але за приблизними підрахунками вони вже становлять понад 150 мільярдів гривень.

- Тим, хто хоче повернутися до Миколаєва, що ви порадите?

- Загрози є, не можу сказати, що безпечно. Але кожен обирає для себе, де жити: чи з певною загрозою у себе вдома, у своїх стінах, чи безпечно, але на чужині. Зараз у Миколаєві залишається приблизно 200 тисяч людей.

- Чи очікуєте ви якихось провокацій збоку рф 9 травня?

- Якщо росіяни захочуть щось зробити, ми напоготові.

- За останньою інформацією на території області залишається під тимчасовою окупацією понад 30 населених пунктів, включно з містечком Снігурівка. Яка там ситуація? Чи маєте ви з ними зв'язок?

- Є зв'язок, але ситуація неоднорідна, а відрізняється у кожному населеному пункті. У деяких вона близька до гуманітарної катастрофи, бо там окупанти поводяться дуже погано – мародерять, п’ють, в інших - місцевих не чіпають.

- А наскільки поширене мародерство в області, з огляду на те, що багато людей покинуло свої домівки? На початку війни мародерів ловили і прив’язували до стовпів… Зараз цього немає, та чи означає це, що їх стало менше?

- По-перше, ті показові покарання стали певним уроком і випадків мародерства стало значно менше, по-друге, зараз у нас більше часу і ми караємо таких людей відповідно до закону - саджаємо до в’язниці.

Роботу адміністрації після удару відновили відразу, бо головне не приміщення, а люди

- Як ви оцінюєте рівень патріотичності жителів Миколаївщини під час війни?

- Практично на всі 100 відсотків з цим усе добре. Наша область є монолітом з політичної точки зору. Незважаючи на приналежність до різних партій, ми всі працюємо на область і на Україну.

- Час від часу ми бачимо інформацію про затримання на території нашого регіону зрадників і колаборантів. Таких багато?

- Якщо таких є, скажімо, 50 людей на 1,2 мільйона населення області, то це багато? Звичайно, ні. Окремі випадки.

- Чи вдалося вам організувати роботу структурних підрозділів ОДА на новому місці після того, як ворожа ракета знищила приміщення, загинули і були поранені люди? Чи не злякалися і не розбіглися працівники?

- Роботу ми організували відразу ж після цієї трагічної події… Бо головне ж не приміщення, а люди. А вони всі на місцях. Зараз працює 70 відсотків від штатної чисельності.

За чотири місяці недовиконання бюджету області - лише 5 %

- Ви не раз закликали бізнес повернутися і почати працювати. Чи почули вас і яка ситуація з наповненням бюджету станом на зараз?

- Я так відповім: бізнес хоче працювати, але йому дуже важко через низку причин – нестача обігових коштів, логістичні проблеми тощо. За підсумками чотирьох місяців недовиконання бюджету області становить всього приблизно 5 %. Хоча ми очікували, що падіння буде десь до 30-40%. Так, ми розуміємо, що це довго тривати не може. Але станом на сьогодні у нас є певний запас, і ми економимо ресурси, щоб можна було забезпечувати життєдіяльність області якомога довше.

- З огляду на блокування портів, чи виходить хоч якось   налагодити логістику експорту залізницею?

- На жаль, не вдається. Ворог зараз бє по залізничній інфраструктурі. Тому ми не будемо відновлювати залізничне сполучення, щоб не провокувати.

- Щодо аграрного сектору… Чи вдалося завершити сівбу ранніх зернових і чи змінилася структура посівів у зв’язку з тим, що в портах Миколаєва нині є багато торішнього збіжжя, яке не вдалося експортувати?

- Багато хто посіяв. Нині кожен фермер приймає рішення на власний розсуд, чи має він можливість виконати той чи інший обсяг робіт. Так, змінилася і структура, скажімо, посіяли менше кукурудзи у зв’язку з відсутністю вологи і таке інше. Зараз уряд розробляє програму, яка дасть змогу викупити у фермерів майбутній урожай, бо це теж дуже важливо.

- Держава дала виробникам низку податкових пільг, зокрема і безвідсоткові кредити. Чи додало це оптимізму аграріям Миколаївщини?

- Так, це суттєва допомога для наших сільгоспвиробників. Багато хто користується кредитними програмами, зокрема, 5-7-9 та іншими.

- Незабаром розпочнеться курортний сезон. Попри те, що неподалік тривають бойові дії, наша область теж планує підключитися до цього процесу. Як це можливо взагалі і які особливості цьогорічного сезону?

- На цей час мій профільний заступник Микола Марінов збирає інформацію в туроператорів ринку. Ті бази відпочинку, які мають закриті території, де є басейни, можуть працювати. У тих місцях, де є вихід до моря, зараз опрацьовується питання з військовими, наскільки це можливо і безпечно. Якщо пляжі і відкриються, то, швидше за все, там буде обмежена концентрація людей, всі ризики будуть враховані. Думаю, що сезон все ж відкриємо, ми до цього прагнемо, адже в наших миколаївських зонах відпочинку безпечніше, ніж у деяких містах.

- Нині у суспільстві обговорюється питання щодо надання статусу учасників бойових дій медикам, залізничникам, комунальникам, робота яких зараз також пов’язана з ризиком. Яке ваше бачення цього?

- Це питання не до мене, а до Міністерства ветеранів, так, ми надали своє бачення з цього приводу. Але озвучувати його не можу, бо це рішення не мого рівня.

Російська влада хоче помазати кров’ю кримчан і мешканців Л/ДНР: їх відправляють на передову

- Уже також є напрацювання щодо націоналізації російського бізнесу на території України. У Миколаєві, як відомо, є такі підприємства, зокрема, глиноземний завод, що належить російському олігархові Олегу Дерипасці. Чи відомо, як саме  проходитиме цей процес?

- Це рішення прийматиметься центральною владою для всіх регіонів, зараз проблема детально вивчається й аналізується. На мою особисту думку, в агресора треба забрати все. Але як буде на практиці, поки що сказати не можу.

- В одному зі своїх відеозвернень у соцмережах ви сказали, що в росії назріває путч. Це ваша інсайдерська інформація?

- Ні, це публічна інформація, яку я аналізую. Невдоволення в росії зростає, і це всі бачать. Зараз російська влада хоче помазати кров’ю кримчан і мешканців Л/ДНР. Їх відправляють сотнями на передову, але вони не хочуть іти воювати. Зараз у них дуже багато вбитих і поранених… Їх риторика змінюється, в багатьох очі відкриваються…

- На початку війни ви неодноразово закликали російських військових здаватися, щоб зберегти життя. За ці місяці ваша точка зору не змінилася?

- Ні, не змінилася. Хай здаються разом із технікою. Але зараз вони бояться, бо вчинили дуже багато страшних злочинів у Бучі та інших містах, тому вони думають, що їм будуть мститися наші бійці.

- Раніше всі з нетерпінням чекали відеоролик, образно кажучи, “ранкового, обіднього і вечірнього Кіма” на вашому телеграм-каналі, а зараз ситуація змінилася… Чому ви так рідко почали виходити в ефір?

- На початку війни це було потрібно людям. Зараз є багато офіційних джерел інформації, зокрема й від військових, які розповідають про події на фронтах, тому потреби додатково інформувати населення немає - все є у вільному доступі. Коли маю якусь конкретну інформацію, якою треба поділитися, чи під настрій - то виходжу в ефір. Але на цьому поки що все.

- Коли ви востаннє відпочивали?

- Вихідний був 1 травня. Я гасав на мотоциклі, смажив шашлик, гарно провів день.

Алла Мірошниченко, Миколаїв

Фото: пресслужби ОВА та Lindsey Hilsum

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-