Ігор Табурець, голова Черкаської обласної військової адміністрації
Черкащина готова відбити агресію
13.04.2022 09:53

З головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем зустрічаємося в його кабінеті. Очільник області запізнюється на 10 хвилин — зустрічався з волонтерами. Нас цікавить, як економіка області перейшла на військові рейки.

ЕКОНОМІКА ЧЕРКАЩИНИ ВІДНОВИЛАСЯ НА 90-95 % ВІД ДОВОЄННОГО РІВНЯ

- Ігорю Івановичу, Черкащина — область тилова. Але війна стала шоком не тільки для людей, а й для економіки регіону. Наскільки великими були економічні втрати і як швидко йде процес відновлення?

- Для нас головним є забезпечення обороноздатності як області зокрема, так і держави в цілому. Тому, якщо говорити про економіку, то ми її розглядаємо як один із важливих засобів досягнення цієї більш глобальної мети. Справді, економіка області не стала винятком за втратами і також була вимушена пристосовуватися до роботи в умовах воєнного стану.

Перші два тижні ми спостерігали її просідання. Бо економіка — це ті ж люди. Одні з них закрили виробництво й виїхали на захід країни або взагалі за кордон. Інша категорія оглядалася й чекала рішень з офіційного Києва. Треті дивилися на перебіг війни. Ми готувалися до найгіршого, бо бачили, що від ракетних ударів не застраховані ані Львівщина, ні Івано-Франківщина, які розташовані значно далі на захід. Морально від війни страждають усі, й до неї неможливо звикнути.

Водночас із перших днів ми проводили індивідуальні зустрічі з бізнесом, напрацьовували нові алгоритми роботи, що в підсумку й зупинило падіння. Зараз ми контролюємо економічну ситуацію в області, забезпечуємо потреби області і працюємо на загальнодержавні. Окрему увагу приділяємо забезпеченню потреб ЗС України та інших сил оборони. Зараз бачимо, що економіка Черкащини вже відновилася орієнтовно на 90-95% від рівня довоєнної. Процес її адаптації до роботи в умовах воєнного стану ще триває, цьому сприяє безпосередня пряма підтримка президента, уряду України та, звісно, єднання наших громад.

ОБЛАСТЬ МАЄ ПОНАД 28 ТИСЯЧ ВІЛЬНИХ МІСЦЬ ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

- На Черкащину вже прибуло понад 70 тисяч людей зі східних, південних і північних областей України. Чи витримає таку кількість інфраструктура області? А з іншого боку можна розраховувати на приплив спеціалістів, які розвиватимуть тут виробництво та власний бізнес...

- Ми аналізували й готувалися до цих процесів, враховуючи всі плюси й мінуси. І оперативно реагуємо на нові виклики. Щодо інфраструктури, то наразі вона витримує навантаження. Працюємо з переселенцями, намагаємося зробити ефективною їхню адаптацію в регіоні. Крім того, за потреби область готова приймати ще внутрішньо переміщених осіб. Маємо понад 28 тис. вільних місць.

Також зараз працюємо з бізнесом, який розглядає нашу область для релокації з територій, де тривають бойові дії. Допомагаємо з підбором приміщень і пошуком кадрів. Маємо в області понад 275 тис. кв. м вільних приміщень, із яких у Черкасах – понад 180 тис. кв. м.

Також сподіваємося, що в область, враховуючи нинішню міграцію, приїдуть вузькоспеціалізовані фахівці, приміром, зі сфери важкої промисловості, високоточного виробництва, електроніки тощо. Ми, безумовно, сприятимемо їм у бажанні реалізуватися на новому місці.

- Ворог прицільно знищує наші нафтобази і склади з пальним, ускладнюючи логістику. Чи не вплине можливий дефіцит пально-мастильних матеріалів на перебіг посівної кампанії на Черкащині?

- Підступна тактика ворога зрозуміла — викликати паніку серед населення, створити максимальні труднощі як для військових, так і для всієї економіки, знищивши логістичну складову, що, окрім іншого, може призвести до виникнення продовольчої кризи.

Такий задум ворога щодо ведення війни на виснаження відомий вищому керівництву України. Відповідно до цього, президентом і урядом України опрацьований алгоритм реагування на ці загрози. На рівні області ми діємо чітко та відповідно до їхніх вказівок.

Якщо говорити про сільське господарство, то психологічно фермери спершу не були готові до війни та проходу великих колон. Спочатку це був шок. Згодом ситуація вирівнялася. Наші аграрії здебільшого ще з зими заготували пальне, мінеральні добрива та засоби захисту рослин. У цьому плані їм легше. Завдяки нашим виробничим потужностям ми виявилися цілком самодостатніми, ще й допомагаємо іншим регіонам.

Також ми постійно на прямому зв’язку з нашими аграріями. Орієнтуємо, на що треба зробити акцент у новому сільськогосподарському сезоні. На першому місці – внутрішній ринок, маємо за максимумом спрацювали на продовольчу безпеку країни.

МИ ВСІ, ВІД КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ ДО СОЛДАТІВ, ГОТОВІ ДО ВЕДЕННЯ ВІЙНИ

- Тепер до питання безпеки. Сили територіальної оборони області почали формуватися за декілька тижнів до початку війни. Наскільки зараз ТрО готова відбити можливу атаку чи диверсію ворога на нашій території?

- Територіальна оборона — окремий рід військ Збройних Сил України. Бригада територіальної оборони області сформована, укомплектована, підготовлена й забезпечена всім необхідним. Цьому процесу сприяли як всі сили оборони і органи влади області, так і підприємці та, звичайно ж, волонтери. Наразі територіальна оборона області має добрий рівень підготовленості та забезпеченості, на 100% готова до бойового застосування у визначених районах оперативного розгортання, відповідно до планів вищого воєнно-політичного керівництва України. У нас немає відбою від охочих стати на захист області і країни в цілому. Черкащина у плані організації територіальної оборони повністю готова до відбиття агресії.

- Ігорю Івановичу, ви людина військова. Який ваш прогноз щодо  подальшого перебігу російсько-української війни?

- Я не буду заряджати вас невиправданим оптимізмом, як це роблять окремі експерти, я прагматик і спиратимуся на власне бачення й факти. Фактор несподіванки мав місце в перші дні війни, коли люди, які ще вчора жили мирним життям, раптом побачили ворога біля столиці, побачили перші бомбардування, ракетні обстріли та їхні наслідки. Зараз армія вмотивована. Хлопці ненавидять ворога, як і вся країна. Вони бачать його жорстокість, загибель своїх товаришів і мирних жителів. Мотивація наших військових висока, як ніколи. Ми постійно отримуємо потрібне оснащення для боротьби з ворогом від наших партнерів. Причому зброя надходить високотехнологічна, здатна завдати великих втрат ворогу. Тому психологічно ситуація міняється з кожним днем.

Зрозуміло, що не ми розпочинали цю війну, її ініціатором виступає російський агресор. Але очевидно, що станом на сьогодні він не демонструє своїх прагнень до миру. Тому якщо говорити прагматично й об'єктивно, то ми всі, від керівництва держави до солдатів, готові до ведення війни. Ми готові завершити цю війну на свою користь і обов’язково переможемо!

- І останнє. Багатьох вразив факт затримання зрадника на Миколаївщині — окружного прокурора, який за гроші зливав інформацію ворогові. Наскільки держава контролює ситуацію з можливими колаборантами на Черкащині?

- Якщо скажу, що ми в області взагалі не маємо колаборантів, це буде неправда. Звісно, вони є. Але зараз у правоохоронних органів є більше важелів для боротьби з ними. Верховна Рада ухвалила потрібний закон. Якщо раніше людину треба було ледь не зловити на гарячому за руку, то тепер реагування на такі випадки стало оперативнішим і, відповідно, дієвішим. Зараз мене тішить ще й внутрішня єдність наших людей перед військовою агресією росії. У такій ситуації зрадникам працювати набагато важче. Є достатньо роботи і в цьому напрямі, але ми з усім впораємося.

Юрій Стригун, Черкаси

Фото: Черкаська ОВА

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-