Від початку війни вже 8 церковних громад Черкащини перейшли до ПЦУ

Від початку війни вже 8 церковних громад Черкащини перейшли до ПЦУ

Укрінформ
З початком війни вже 8 парафій Православної церкви московського патріархату в Черкаській області заявили про своє бажання перейти до Православної церкви України.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів завідувач канцелярії Черкаської єпархії ПЦУ Сергій Зайко.

“З початку війни вже 8 парафій на Черкащині вирішили скинути із себе московське ярмо й перейти до Православної церкви України. Процес лише набирає обертів. Кількість буде зростати. Деякі громади ще не встигли подати протоколи зборів. Деякі переходять разом із священниками, деякі — без священнослужителів. Але загальна тенденція позитивна. Люди розуміють, що росіяни прийшли сюди творити геноцид і знищувати українців, як окремий народ”, — сказав Зайко.

За словами завідувача канцелярії, цифра насправді ще більша, бо частина громад переходить під керівництво владики Афанасія, який до отримання Томосу в 2018 році належав до Української автокефальної православної церкви. Зараз він приєднався до ПЦУ. Переходи здійснюються попри тиск УПЦ мп.

“Найактивніше переходять громади в Золотоніському й колишньому Тальнівському районах. У селі Деньги священник Роман Личак висловив незгоду з позицією московського патріарха кіріла, який благословив війну в Україні. Він намагався достукатися до черкаського керівництва із московського патріархату, але, з його слів, отримав відповідь, що поспішати не треба, бо завтра тут “могут быть русские военные”, - розповів Зайко.

Читайте також: На Хмельниччині ще одна парафія «московського патріархату» перейшла до ПЦУ

Ще кілька церковних громад Черкащини офіційно не оголосили про свій перехід. Бо протокол зборів було написано довільно, а не так, як вимагає закон.

Як повідомляв Укрінформ, предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній раніше зазначав, що станом на кінець березня 2022 року понад 50 громад в Україні перейшли до ПЦУ, близько 100 перебувають в процесі переходу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-