Павло Кириленко, керівник Донецької обласної військової адміністрації
Що таке “неможливе”? Проїхатись на танку по Красній площі від мене не вимагають. Все інше – можливо
08.04.2022 14:09

Дві області нашої країни, де воєнні дії не припиняються уже восьмий рік, найближчим часом будуть головними плацдармами для найзапеклішого протистояння росії та України у цій війні. З керівником однієї з них — головою Донецької обласної військової адміністрації Павлом Кириленком кореспондентці Укрінформу вдалося записати коротке інтерв’ю.

МИ ГОТОВІ

- Павле Олександровичу, наскільки очікуваною була ця війна?

- Ця війна триває вже вісім років. Як можна чекати чи не чекати чогось, що вже і так тут?

- Згадайте ранок 24 лютого, як ви дізналися про вторгнення?

- Про широкомасштабне вторгнення дізнався одразу ж, коли почалися перші обстріли. У робочому чаті голів ОДА почали з’являтися повідомлення про удари. По Краматорську теж тоді «прилетіло». Так стало ясно, що це відбувається по всій країні.

- Наскільки, на вашу думку, область і країна виявилися готовими до цього вторгнення?

- Про готовність нашої країни до широкомасштабного вторгнення свідчить сам його перебіг. Всім уже відомо, що план А у росіян був захопити Київ за три години або взяти його в облогу впродовж кількох днів. Повна окупація Донецької та Луганської областей взагалі для них була наче щось само собою зрозуміле. У підсумку жодної стратегічної цілі за вже майже півтора місяця вони не досягнули. Ось і відповідь на питання, наскільки ми були до цього готові.

Тут також слід подякувати нашим союзникам, які надали необхідне оборонне озброєння. Маю надію, що їхня підтримка тільки міцнішатиме.

ОБСТРІЛИ ЙДУТЬ ЩОДНЯ, НАЙБІЛЬШІ РУЙНУВАННЯ — У МАРІУПОЛІ ТА ВОЛНОВАСІ

- Розкажіть про нинішню військову ситуацію в області.

- Росіяни щодня ведуть обстріли вздовж всієї лінії фронту. Найбільше потерпають саме прифронтові громади: Вугледарська, Мар’їнська, Авдіївська, Очеретинська, Торецька. Але ворог завдає ударів і на інших напрямках: Краматорському, Покровському. Ситуація стабільно напружена, ЗСУ тримають стрій.

Героїчна оборона Маріуполя заслуговує на окрему й дуже довгу розмову.

- Чи є загальні цифри, скільки пошкоджено будівель, житлових будинків та об'єктів інфраструктури регіону?

- Найбільші руйнування, зрозуміло, у Маріуполі та Волновасі. Ці міста фактично стерті з лиця землі. У Маріуполі можна сміливо говорити про 80% пошкоджених будинків – це щонайменше 2340 багатоквартирних та 61200 приватних. Із них 40% точно не підлягають відновленню.

У місті з перших днів облоги перебито всі входи води та електрики, пошкоджено більшість водогонів і теплотрас, перебито газогін.

За межами Маріуполя пошкоджено ще близько 1800 багатоквартирних і 670 приватних будинків.

Можемо констатувати, що на території Маріуполя, Волновахи, населених пунктів Волноваської та Ольгинської громад зруйновано від 70 до 90 відсотків житлового фонду. Сильно постраждали Мар’їнка, Авдіївка, Вугледар, населені пункти Очеретинської громади. Але повною мірою масштаб руйнувань  зможемо оцінити вже після завершення бойових дій.

У цілому по області станом на початок цього тижня ми зафіксували такі руйнування: 157 закладів освіти (серед них 37 вищих навчальних закладів, 120 шкіл та закладів професійно-технічної освіти); 103 дитячих садочки; 20 об’єктів охорони здоров’я обласного підпорядкування і 15 місцевих лікарень; 24 заклади культури, 4 музеї (Маріупольський краєзнавчий, Художній музей імені Куїнджі, Мар’їнський музей історії та музей історії Авдіївки), 4 меморіали Другої світової війни; 7 об’єктів соціального захисту, зокрема Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс «Перлина Донеччини»; 3 автовокзали (у Маріуполі та Волновасі); 35 адміністративних  та інших будівель, об’єктів сфери торгівлі; 27 об’єктів водопостачання; понад 20 мостів.

Повторюсь: це зараз тільки попередні підрахунки, справжній масштаб руйнувань зможемо встановити вже після визволення всіх наших територій.

За характеру дій росіян видно, що вони цілеспрямовано б’ють по цивільній інфраструктурі, намагаючись паралізувати життя та посіяти паніку серед цивільних.

- Скільки сьогодні загиблих та поранених мирних громадян на Донеччині, скільки з них дітей?

- Станом на вечір 7 квітня нам достеменно відомо про 156 загиблих і 613 поранених на Донеччині. Серед них – 23 загиблі і 33 поранені дитини. Однак зрозуміло, що ці цифри не враховують кількості жертв у Маріуполі та Волновасі – там лік загиблих іде на тисячі, про кількість поранених взагалі важко говорити. Після Бучі росіяни вже намагаються замести сліди своїх злочинів у Маріуполі.

ОСТАННІМИ ДНЯМИ ЛЮДИ ВИЇЖДЖАЮТЬ АКТИВНІШЕ

- Скільки цивільних уже змогли з області евакуюватись і куди? Чи евакуйовані дитячі будинки, інтернати, а також інтернати для людей похилого віку?

- Щоразу, коли ми домовляємося з росіянами про “зелений коридор” для евакуації цивільних та доставки гуманітарної допомоги на окуповані території, вони ці домовленості порушують.

Однак ми продовжуємо щодня організовано автобусами вивозити людей з лінії фронту до відносно безпечних міст в області. Від 24 лютого це вже десятки тисяч людей.

Крім того, з області виїжджають евакуаційні поїзди – станом на 6 квітня ними скористалися 168 тисяч 493 людини.

Зауважу, що в останні кілька днів люди виїжджають активніше. Якщо в перший місяць ми мали 3-5 тисяч евакуйованих поїздами на день, то за 6 квітня виїхали 17 тис. 478 людей. Це правильне і відповідальне рішення. Росіяни завжди використовують цивільних як заручників. Не можна давати їм такої можливості. Кожен, хто не залучений до роботи критичної інфраструктури, має виїхати.є

ФОРПОСТ МАРІУПОЛЬ

- Чи очікуваною була така доля Маріуполя? Наскільки ви могли припустити, що саме це місто виявиться однією з найголовніших цілей ворога?

- Маріуполь – це не тільки сухопутний коридор на Крим, а й місто-символ. Всі вісім років ми називали його форпостом України – і він таким і є! Росіяни, повіривши у власну пропаганду, чекали, що їх там зустрінуть з хлібом-сіллю, а в реальності отримали таку відсіч, якої ще ніде не бачили.

Тому тут зійшлося кілька чинників. І потреба захопити найбільше місто вільної Донеччини, і бажання знищити символ українського спротиву, і просто злість  на те, що Маріуполь не виправдав їхніх сподівань.

А ще – це елемент залякування. Вони нищать Маріуполь, щоб залякати Україну: мовляв, ось що чекає тих, хто не здається. Але ми чудово знаємо, що вони прийшли сюди убивати нас, знищувати все українське. Тому героїчні захисники Маріуполя насправді захищають не руїни свого міста – вони захищають всю Україну від таких руїн.

- Який у вас взагалі зв'язок із мерами міст області? Чи можете ви виділити дії когось із них?

- Ми підтримуємо зв’язок, щоб координувати оборонні та гуманітарні питання.

- Які головні завдання стоять перед вами та обласною владою сьогодні?

- Тримати оборону, підтримувати нормальне життя на вільній частині області, евакуювати цивільних. Все це – окремі кроки для загальної перемоги.

ПРО МЕЖІ МОЖЛИВОГО

- Знаю, що ви у постійній координації з керівництвом країни. Чи вимагають від вас неможливого сьогодні?

- Що таке “неможливе”? Проїхатись на танку по Красній площі просто зараз не вимагають. Все інше – можливо.

- Донецька область вже 8 років перебуває на лінії вогню. Але вона   інтенсивно відбудовувалась останнім часом і багато в чому за планами оновлення випереджала інші регіони країни. Які почуття сьогодні у вас у зв'язку з цим?

- Дуже боляче дивитись, як руйнуються школи, лікарні, дитсадки, стадіони – все те, що ми так дбайливо відбудовували в останні роки. Але це всього лише матеріальні втрати. Втрати, які – я переконаний! - нам зрештою відшкодує ворог після нашої перемоги.

Найважливіше – зберегти життя наших людей. Над цим і працюємо.

- Що для вас стане нашою перемогою в широкому значенні?

- Всі окуповані росією українські території мають бути звільнені, а міжнародно визнані кордони нашої держави – відновлені. Це і буде нашою перемогою.

***

Сьогодні, коли інтерв'ю вже було готове, ворог завдав ракетних ударів по залізничному вокзалу у Краматорську, повідомляють про десятки загиблих та понад 100 поранених.

Павло Кириленко поінформував про це у Телеграмі:  «"Точкою- У" по залізничному вокзалу Краматорська вдарили російські фашисти. Рашисти добре знали, куди цілять і чого хочуть: вони хочуть посіяти паніку і страх, хочуть взяти у заручники якомога більше мирних людей. Російська федерація – країна нелюдів і злочинців. Зло має бути зупинене!» – написав очільник області.

Він зазначив, що під час ракетного удару на вокзалі перебували тисячі людей, адже відбувається евакуація жителів Донеччини до більш безпечних областей України.

За останньою інформацією Укрзалізниці, більш як 30 людей загинули та понад 100 отримали поранення внаслідок цього ракетного обстрілу.

Олена Колгушева, Донецька область

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-