На ЗАЕС працює один енергоблок, який готові відключити у разі необхідності

На ЗАЕС працює один енергоблок, який готові відключити у разі необхідності

Укрінформ
На сьогодні з керівництвом Запорізької атомної станції немає зв'язку і в Енергоатомі впевнені, що люди працюють під дулами автоматів.

Про це в ефірі телеканалу ICTV сказав в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, передає Укрінформ.

"На сьогодні зв'язку немає і керівництво атомної станції працює під дулами автоматів загарбників. Персонал був зранку допущений. На сьогодні штатного зв'язку не має. Ми отримуємо інформацію від наших джерел, які існують на станції", - сказав він.

Котін нагадав, що на території станції перебувають 6 реакторів і в кожному реакторі є паливо. Також є сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, в якому стоїть 150 контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом.

"Попадання туди будь-якого снаряду призведе до ядерної катастрофи. Як тільки розпочались обстріли (вночі - ред.) ми почали переводити блоки в безпечний стан - 2 енергоблоки відключені від енергосистеми", - додав він.

На сьогодні на ЗАЕС працює один блок і, у разі необхідності, Енергосистема України готова до відключення останнього енергоблоку.

"Якщо окупанти дадуть гарантії безпеки, якщо міжнародна спільнота втрутиться в процес і буде зрозуміло, що ми маємо контроль над радіаційноюта ядерною безпекою нашого об'єкта, тоді будемо приймати рішення, як далі працювати з цим блоком. МАГАТЕ має вживати заходи щоб впливати на загарбника, аби забезпечити безпеку ядерних матеріалів, які знаходяться на атомній. Це те, для чого МАГАТЕ і створено", - наголосив Котін.

Як раніше повідомлялось, вчора, 3 березня, колона російської військової техніки у складі близько 100 одиниць підійшла на центральну площу перед адміністративною будівлею АЕС і почала обстріл території АЕС і науково-тренувального центру. Прицільні обстріли продовжувались до 4:30 ранку. Було вщент знищено учбово-тренувальний центр (одну з його будівель) і також зафіксовано попадання в перший енергоблок і так звану гарячу естакаду. Загарбники зайшли на територію атомної станції. Взяли під контроль персонал і керівництво атомної станції.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-