У львівському скансені згоріла старовинна гуцульська хата

У львівському скансені згоріла старовинна гуцульська хата

Укрінформ
У львівському музеї під відкритим небом вночі згоріла гуцульська хата-гражда, а в ній близько двох сотень експонатів.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Музею народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького, передає Укрінформ.

«У нашому Музеї сьогодні сталася біда – у секторі Гуцульщина згоріла ґражда. 6 лютого близько 2 години ночі до пожежної служби поступив сигнал від мешканців прилеглого району про вогонь на території Музею. О 2.20 пожежна бригада міста уже була на місці. На жаль, вогонь дуже швидко знищив будівлю, адже вона була повністю дерев’яна. Разом із нею згоріло близько 200 експонатів», - зазначається у повідомлені.

За інформацією працівників музею, хатина-експонат була перевезена в Шевченківський гай із села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. «Ґражда» (замкнутий двір) збудована в середині ХІХ ст. Житло виглядає як маленька фортеця – високий зруб захищає хату і подвір’я від сильних вітрів, хижого звіра або й непроханого гостя. Хата мала дві кімнати, розділені сіньми: ліва була робочою, а права – святкова. При правій кімнаті – комора, в якій складали кращий одяг, сукно, вовну, скриню з жіночим вбранням. З двох сторін хата має хліви(«притули»), в яких тримали овець. Всі хатні меблі, посуд, найпростіші ужиткові речі: коновка, масничка чи сідло прикрашені різьбою, випалюванням чи іншим декором.

«Непростим було перевезення цієї споруди до музею – будівельникам довелось зробити кілька величезних саней, щоб стягнути масивні вінці її зрубу до дороги, до машин-лісовозів», - кажуть в музеї.

Як повідомляв Укрінформ, 6 лютого о 02 год. 14 хв. у м. Львів на території музею (під відкритим небом) народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького в одноповерховому дерев’яному будинку (не є пам’яткою архітектури) виникла пожежа. О 03 год. 27 хв. підрозділами ДСНС пожежу ліквідовано. Жертв та постраждалих немає. Вогнем знищено будинок на площі 600 м2. До гасіння залучалося 22 особи та 5 одиниць техніки ДСНС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-