У Харкові вшанували пам'ять героїв Крут

У Харкові вшанували пам'ять героїв Крут

Фото
Укрінформ
У Харкові відбулася акція пам'яті з нагоди 104-ї річниці бою під Крутами.

Акція відбулася біля пам'ятника воїнам УПА у Молодіжному парку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Крутяни зупинили ворога, що в підсумку привело до укладення Брестського мирного договору та визнання УНР на міжнародній арені. Більш того, вони показали, що саме молодь, якщо вона вирішила боротися, може зупинити будь-якого ворога", - зазначила очільниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.

Вона окремо нагадала про учасника битви під Крутами Валентина Отамановського: "Він не був корінним харків'янином, але у 50-ті роки жив у Харкові, працював викладачем місцевого медичного вишу, похований на 2-му міському кладовищі".

Біля пам'ятника воїнам УПА лунали українські вірші та пісні. Учасники акції - активісти "Просвіти", представники партії "Європейська солідарність", громадськісті - також запалили свічки на шану героїв Крут біля пам’ятного знаку на честь проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Читайте також: Пам'ять загиблих героїв вшанували на місці бою під Крутами

Бій під Крутами, який відбувся 29 січня 1918 року, стримав стрімкий наступ більшовицького війська на Київ і дозволив уряду УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманства) добитися визнання України на міжнародному рівні й укласти Брестський мирний договір.

У сучасній Україні бій під Крутами є символом жертовної боротьби українського народу за свободу і незалежність своєї держави, а пам'ять його героїв щороку вшановується на високому рівні.

Фото: facebook.com/eskharkiv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-