У Краматорську вшанували пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту

У Краматорську вшанували пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту

Фото
Укрінформ
У Краматорську на Донеччині вшанували пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту.

Як передає Укрінформ, захід відбувся біля пам’ятника «Захисникам України» за участю представників керівництва штабу ООС, командиром військової частини А2120, військовими, керівниками області та міста, повідомляє у Фейсбуці Донецька облдержадміністрація.

У Краматорську вшанували пам’ять загиблих захисників Донецького аеропорту / Фото: Донецька обласна державна адміністрація

«Сьогодні ми вшановуємо захисників Донецького аеропорту. Не можу в цей день не згадати бійців, які віддали своє життя, щоб наші майбутні покоління ніколи не знали, що таке війна. Вони завжди залишаться в наших серцях», - наголосив заступник голови Донецької ОДА Вадим Філашкін.

Він вручив портрет загиблого рядового, стрільця-зенітника ракетного взводу 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади Андрія Ременюка його батькові - Олегу Ременюку.

В ОДА нагадали, що цей портрет був написаний в рамках започаткованого облдержадміністрацією у 2020 році проєкту «Місто Героїв», коли художники створюють портрети захисників України, які народилися або жили на Донеччині та загинули під час російської агресії проти України.

Читайте також: Сім років тому завершилися бої за Донецький аеропорт, який обороняли 242 дні

Всі присутні на урочистому заході поклали квіти до меморіалу «Захисникам України», вшанували пам'ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Як відомо, бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли підрозділи російських військ і проросійські бойовики захопили будівлі аеропорту Донецька. Цього ж дня українські військові завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил і високомобільних десантних військ завдали удару по позиціях ворога та встановили контроль над Донецьким аеропортом.

Після бою 26 травня деякий час на летовищі не відбувалося значних вогневих сутичок, перестрілки мали короткочасний та епізодичний характер. У липні українська армія зазнала перших бойових втрат в Донецькому аеропорту. 10 липня 2014 року противник обстріляв із мінометів позицію зенітників 72-ї бригади. Один воїн загинув. За кілька днів ще один захисник помер від ран.

Найбільш запеклі бої в аеропорту, завдяки яким весь світ дізнався про українських «кіборгів», розвернулися з вересня 2014 року. Українські військові, добровольці, медики й волонтери затято відстоювали цей клаптик рідної землі.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, низку – посмертно.

242-денне пекло забрало життя понад 200 синів України, 58 з них внаслідок підриву одного з терміналів загинули в останні дні оборони - з 18 по 21 січня 2015 року.

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військових, оскільки об’єкт в результаті численних боїв повністю зруйнували, він став непридатним для оборони. 22 січня 2015 року з території терміналів з боями вийшли 20 бійців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-