Слідство у справі про підробку електронного підпису Кернеса продовжили на рік

Слідство у справі про підробку електронного підпису Кернеса продовжили на рік

Укрінформ
Слідство у справі про підробку електронного підпису Геннадія Кернеса, який був обраний мером Харкова у жовтні 2020 року та згодом помер у німецькій клініці, продовжили на рік.

Про це стало відомо з ухвали Дзержинського районного суду Харкова, передає Укрінформ.

«Клопотання начальника відділення розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості ХРУП №3 ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції Беляєва І.С. <…> про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020220000000602 від 29.12.2020 року за ч. 3 ст. 358 КК України - задовольнити. Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні <…> на 12 місяців, тобто до 29 грудня 2022 року включно. Ухвала оскарженню не підлягає», - йдеться в судовому документі.

Слідчий клопотав про продовження строку розслідування, оскільки, на думку слідства, невідомі особи міськради 9 грудня 2020 року вчинили підроблення подання від імені Харківського міського голови про обрання секретарем Ігоря Терехова з використанням електронного цифрового підпису Харківської міської ради, який виконав не особисто Геннадій Кернес через стан його здоров`я. Оскільки встановити причетних не вдалося, підозрюваних у справі поки немає.

Слідчий у клопотанні повідомляє, що для закінчення розслідування необхідно: встановити та допитати додаткових свідків, спланувати та провести додаткові слідчі та розшукові дії, отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ «Укрнет» з метою встановлення змісту електронного листа, який начебто надійшов 9 грудня 2020 р. до Харківської міської ради, отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні інтернет-провайдерів Федеративної Республіки Німеччина з метою встановлення точного місця розташування технічного пристрою, за допомогою якого був відправлений лист до Харківської міської ради, отримати результати судово-медичної експертизи.

Також слідчий інформує, що за рік від початку розслідування допитали свідків, отримали інформацію від прикордонників щодо обставин виїзду за кордон Геннадія Кернеса. Протягом лютого 2021 року правоохоронці відправили запити до лікарень, які розташовані на території міста Харкова та Харківської області, з приводу звернення Кернеса до медичних закладів.

5 квітня 2021 року складено протоколи про результати зняття інформації з електронних інформаційних систем, а саме оглянуто соціальну мережу Telegram.

У квітні 2021 року суд дозволив отримати доступ до речей і документів, які перебувають у володінні університетського медичного комплексу «Charite – Universitatsmedizin Berlin», розташованого у Берліні, а саме - до первинної облікової документації пацієнта, реєстраційних карток, медичної картки хворого, історії хвороби, консультативних висновків спеціалістів, документів про реєстрацію факту смерті, відомостей обліку відвідувань.

Також слідчі отримали дозвіл на витребування документів у харківській лікарні №17, в якій Кернес певний час перебував до транспортування у Німеччину, і документів з міськради.

8 листопада 2021 року судом надано дозвіл на здійснення тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні ТОВ «Укрнет», для отримання інформації про IP-адреси технічного пристрою, з якого відправлено подання.

Ще отримано відомості з НАЗК стосовно IP-адреси технічного пристрою, за допомогою якого відправлено повідомлення про суттєві зміни до декларації про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру Кернеса за 2020 рік. Отримано з інформаційно-довідкового департаменту ДФС відомості, щодо отримання електронного цифрового підпису на ім`я Геннадія Кернеса.

Як повідомляв Укрінформ, 9 грудня 2020 року на першій сесії Харківської міськради нового скликання Геннадій Кернес був відсутній за станом здоров’я, і присяги він не складав. Голова ТВК Ольга Мозгова заявила, що оскільки Кернес обраний міським головою не вперше та вже складав присягу 24 листопада 2010 року, він автоматично набуває повноважень Харківського міського голови.

За словами Мозгової, мерія отримала листа з електронним підписом Кернеса, в якому він запропонував кандидатуру ексзаступника Харківського міського голови Ігоря Терехова на посаду секретаря міськради. Головуючий на цій сесії Олександр Новак підтвердив, що в листі вказана кандидатура Терехова та що електронний підпис Кернеса перевірений і визнаний дійсним. Депутати таємним голосуванням обрали Терехова секретарем.

За офіційною інформацією міськради, в ніч на 17 грудня 2020 року Кернес помер у берлінській клініці «Шаріте» від ускладнень, пов'язаних із пораненням у 2014 році, які загострилися на тлі перенесеного коронавірусу. 23 грудня Кернеса поховали у Харкові.

Згодом четверо депутатів Харківської міськради в судовому позові вимагали визнати протиправним та скасувати рішення про обрання Ігоря Терехова секретарем. Вони наполягали, що Геннадій Кернес повноважень Харківського міського голови не набув, адже не склав присягу, тому не мав права та законних підстав надавати пропозицію щодо обрання секретаря. Окружний адмінсуд депутатам відмовив.

11 січня 2021 року стало відомо, що за заявою депутатки міськради від «Слуги народу» Аліни Мустафаєвої відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 367 (службова недбалість). Наступного дня пресслужба міської ради заявила, що всі заяви та чутки про підроблення електронного підпису Кернеса є спробою дискредитувати владу Харкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-