Стада вепрів знищують озимину в селах на Черкащині

Стада вепрів знищують озимину в селах на Черкащині

Укрінформ
Два великих стада диких вепрів, яких випустили на волю з мисливського господарства ТОВ «Потаське», перебралися на зиму в село Поташ Черкаської області, й знищують посіви озимини на городах селян.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів колишній сільський голова Поташі Сергій Тарамбула.

«Нашестя почалося відразу після того, як місцеві фермери змолотили кукурудзу на полях. У вепрів зникла кормова база й вони перекочували в село. Їдять тут жолуді, залишки горіхів і кукурудзи та городини. Заодно знищують те, що люди посіяли на городах із осені. Кількість їх просто величезна – люди говорять принаймні про два стада в 30-35 голів. Якщо підрахувати кількість населення, що залишилася в селі, то скоро буде паритет між людьми та свиньми», - розповів Тарамбула.

За словами селян, диких кабанів випустили із місцевого мисливського господарства ТОВ «Потаське», коли їх розвелося стільки, що господарі не змогли їх прогодувати.

«Раніше м'ясо вепрів купували ресторани Умані, але останнім часом попит упав. І вони пішли навалою на село. Однак свині це ще не найбільша біда! На полі між Поташем і Рогами пасеться стадо оленів, які втекли звідти ж. Зараз вони їдять посіви рапсу. А коли він закінчиться, теж підуть у село. Тоді навесні селянам можна буде забути про городину», – бідкається Тарамбула.

Керівник мисливського господарства Валентин Нікогда звинувачення заперечує.

“Зараз голодна пора і не дивно, що вепри в пошуках їжі можуть вийти в село. Дикі кабани живуть у лісі і є власністю держави. Ми їх лише охороняємо, а відстрілювати можемо лише при наявності ліцензії. Найближчими днями проведемо таксацію - облік диких тварин. Якщо кабанів виявиться більше, то наступного року відстріляємо”, - сказав Нікогда.

У міській раді Тального, до громади якого входить Поташ, про нашестя кабанів знають, але зробити нічого не можуть. За словами чиновників, окрім того, що потрібна ліцензія на відстріл, є закон про заборону стріляти в селі.

Скарги на кабанів приходять з чотирьох сіл – Поташі, Мошурова й Романівки Тальнівської громади й Рогів – Маньківської.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-