Сягає епохи Київської Русі: на Волині відкрили музей унікального човна

Сягає епохи Київської Русі: на Волині відкрили музей унікального човна

Фото
Укрінформ
У селищі Маневичі на Волині відкрили музей одного експоната - тут демонструється стародавній човен-довбанка, знайдений на березі річки Стир.

Про це повідомляє пресслужба Волинської обласної ради, передає Укрінформ.

"Мені приємно, що в такий складний для вітчизняної музейної галузі період вдалося провести реконструкцію Маневицького краєзнавчого музею, створивши нову експозицію в спеціальному новозбудованому павільйоні. Це допоможе зберегти пам’ятку і якнайкраще презентувати найбільший та найдавніший в Україні артефакт підводної археології – середньовічного човна-довбанки", - зазначив директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич.

За його словами, знахідку датують ХІ – ХІV ст., тож човен може належати до часів Київської Русі. Деревині, з якої виготовлений плавзасіб, може бути і тисяча років, бо до такого розміру дерево росте не одне століття. За стародавніми технологіями деревину мали багато років морити у воді, аби човен був міцніший. У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в перекладі з грецької означає "єдиний шматок деревини".

"Ця знахідка відразу увійшла до топпереліку місць і подій Волині та України, стала сенсаційною знахідкою Східної Польщі, Західної України та Білорусі. Тому її збереження і охорона - пріоритет для нас усіх", - наголосив голова Волиньради Григорій Недопад.

Він додав, що ця знахідка свідчить про те, що на Волині було розвинене суднобудівництво, а на річці Стир - судноплавство.

Народний депутат Ірина Костанкевич, яка була присутня на відкритті музею, написала у Фейсбуці, що для облаштування музею залучили понад 500 тис. грн державних коштів.

Човен-довбанку знайшли 27 серпня 2015 року на березі річки Стир між селами Копилля і Старосілля. Його законсервували і досліджують. Як стверджують науковці, човен був виструганий із суцільної колоди в 1223—1295 роках.

Фото: Ірина Констанкевич, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-