У центрі Харкова відкрили відновлений пам’ятний знак воїнам УПА

У центрі Харкова відкрили відновлений пам’ятний знак воїнам УПА

Фото
Укрінформ
У Молодіжному парку в центрі Харкова відкрили відновлений у первісному вигляді пам’ятний знак воїнам Української повстанської армії.

У відкритті взяли участь понад 50 активістів з прапорами України, символікою низки партій та громадських організацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Після спільного виконання учасниками заходу гімну України представники духовенства відслужили панахиду за загиблими воїнами УПА. Пам’ятний знак з червоного граніту відкрили під збройний салют. До нього покладено квіти, встановлено запалені свічки.

Як зазначив на мітингу голова громадської організації "Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича" Костянтин Черемський, щодо цього пам’ятного знака, відкритого у жовтні 1992 році, скоєно понад 100 актів вандалізму.

"Свого часу ідею встановлення пам’ятного знака - досі єдиного такого на Сході України - підтримали відомі земляки... З початку встановлення первісного гранітного каменя з табличкою "Українська повстанська армія" невідомі з лав антиукраїнських сил понад 100 разів обливали його червоною фарбою, били кувалдами, обстрілювали з вогнепальної зброї, вибухівкою підривали фундамент, викрадали основні композиційні елементи тощо. Проте українська громада Харкова щораз знешкоджувала дії вандалів", - наголосив він.

У Харкові освятили оновлений пам’ятник УПА / Фото: В'ячеслав Мадієвський. Укрінформ

За словами Черемського, цього року з ініціативи громадської організації "Спілка української молоді" та за підтримки меценатів зібрано понад 100 тисяч гривень, за які був придбаний камінь у Лезниківському кар'єрі на Житомирщині, де розробляють високоякісні поклади граніту, і доставлений до Харкова. У вересні профільні спеціалісти обстежили вцілілу частину старого пам'ятника. На заміну фундаменту спроєктовано і залито новий - капітальний.

Активіст наголосив, що зруйновану частину пам'ятного знака відтворено максимально точно.

"Відновлення пам’ятного знака загиблим воїнам УПА є прикладом переможної консолідації українських сил краю", - зауважив Черемський.

Як повідомляв Укрінформ, пам'ятний знак на честь воїнів УПА, встановлений у Молодіжному парку в Харкові в 1992 році, неодноразово зазнавав вандалізму: його обливали фарбою, висаджували в повітря, вивозили у невідомому напрямку, але активісти власним коштом відновлювали пам'ятний знак.

У ніч з 25 на 26 квітня 2013 року пам'ятний знак знесли невідомі за допомогою важкої техніки. На його місці встановили металевий хрест, який теж був знищений у ніч проти 6 лютого 2014 року. Тимчасовий пам'ятний знак у вигляді таблиці на фундаменті було встановлено весною 2014 року. У ніч проти 9 грудня 2014 року він був пошкоджений вибухом, але відновлений за кілька днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-