В Одесі комісія відмовилася повертати вулиці ім’я співробітника НКВС

В Одесі комісія відмовилася повертати вулиці ім’я співробітника НКВС

Укрінформ
Історико-топонімічна комісія Одеської міськради відхилила на черговому засіданні внесені пропозиції про перейменування вулиці командувача УПА Романа Шухевича та повернення попередньої назви вулиці Петра Івахненка, що був сотником УПА.

Про це розповів кореспонденту Укрінформу член комісії – історик Олександр Бабіч.

«Спроби перейменування двох вулиць Одеси, в яких увічнені імена командувача УПА Шухевича та сотника УПА Івахненка, викликали напружені дискусії. Адже вулицю Шухевича пропонували назвати «вулицею Визволителів Одеси», а вулиці Івахненка повернути попередню назву – Молодцова Бадаєва, колишнього співробітника НКВС. Хоча Закон про декомунізацію забороняє присвоювати топонімам імена співробітників ВЧК-НКВС. І в підсумку більшість членів історико-топонімічної комісії проголосували за відхилення обох пропозицій щодо перейменувань», - зазначив Бабіч.

За його словами, на останньому в цьому році засіданні комісії також відхилено пропозицію командира добровольчого батальйону ім. Шейха Мансура, який запропонував встановити меморіальну дошку Імаму Алімсултанову - опозиційному до російської влади автору пісень-балад. Цього талановитого чеченського співака було вбито в Одесі в листопаді 1996 року.

Підставою для відмови став запропонований напис на майбутній меморіальній дошці про те, що митця було вбито співробітниками російських спецслужб. «Прикро констатувати, але попередні 25 років слідство так і не спромоглося підтвердити цей факт», - додав Бабіч.

Тож ініціатору увічнення пам’яті поета, що є одним із воїнів-добровольців, які захищають суверенітет України, комісія запропонувала дещо змінити текст, тоді меморіальну дошку буде встановлено в Одесі.

Фото: Alex Levitsky&Dmitry Shamatazhi 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-