1000 книг про 1000 сіл: презентували унікальний проєкт «Моя Вінниччина»

1000 книг про 1000 сіл: презентували унікальний проєкт «Моя Вінниччина»

Фото, відео
Укрінформ
У Києві презентували книжково-видавничий проєкт «Моя Вінниччина» (1000 книг про 1000 сіл)».

Проєкт представили в Укрінформі його ініціатори й автори. 

Авторами унікального проєкту, аналогів якого немає в Україні, стали вінницькі письменники Вадим Вітковський і Михайло Каменюк разом з керівницею департаменту інформаційної діяльності Вінницької ОДА Світланою Василюк.

Як зазначили учасники проєкту, на Вінничині сіл стає все менше, а разом з ними зникають безцінні документи й артефакти, а відтак історія краю. Так народився задум проєкту “1000 книг про 1000 сіл”, за три роки існування якого вже видано 75 томів про 100 сіл Вінничини. Авторами кожного з видань стають вихідці з того села, про яке вони беруться писати, а засновники проєкту редагують їх.

Як розповів прозаїк, публіцист-документаліст, керівник проєкту Вадим Вітковський, спочатку сумнівалися, чи знайдуть авторів для таких видань, та виявилося, що сумніви були марними.

“Як виявилося, майже кожне вінницьке село мало й має своїх літописців, людей, які займаються краєзнавством, фольклором, етнографією, ведуть щоденники. Це педагоги, журналісти, письменники, які працюють у різних куточках нашої держави, а то й за кордоном, але не забувають про свою малу батьківщину”, - зазначив Вітковський.

Автори проєкту звернулися до депутатів облради, і ті вирішили не лише фінансувати друк таких книг, але й створити “Видавничий Дім “Моя Вінниччина”.

“Щороку на цей проєкт виділяється 1,5 млн гривень, і за рік ми можемо видати 30-40 книг. Кожного разу ми презентуємо книгу в тому селі, про яке вона написана, збираємо там всю громаду, веземо з собою артистів, вихідців з цього села і презентуємо ці видання. І сьогодні вже є 70 готових томів, які наступного року ми видаватимемо коштом обласного бюджету”, - сказала начальниця департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації Світлана Василюк.

Як розповів головний редактор проєкту Михайло Каменюк, наклад кожної книги – 300 примірників, 100 з них безкоштовно передається територіальній сільській громаді, 60 примірників, як гонорар, отримує автор, решта – надсилається бібліотекам області, передається навчальним закладам.

“Цікаво, що великий попит на такі книги, численні читацькі запити після першого видання часто зумовлює потім їх доповнені перевидання. Територіальні громади ініціюють таке перевидання, збираючи кошти, проводячи передплату, і тоді ми перевидаємо й доповнюємо книжку про те чи інше село”, - додав Каменюк.

Як правило, кожне видання “Видавничого Дому “Моя Вінниччина” присвячено одному селу (часом, про кілька сіл), є великоформатною, добре ілюстрованою книгою обсягом до 400-600 сторінок, а деякі з них навіть багатотомними виданнями про одне село.

Фото Євгена Котенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-