В Одесі створюють Центр медичної реабілітації ветеранів

В Одесі створюють Центр медичної реабілітації ветеранів

Укрінформ
Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна проінспектувала в межах робочої поїздки до Одеської області хід реалізації одного з проєктів відомства – створення обласного Центру медичної реабілітації ветеранів на базі Одеського очного шпиталю інвалідів війни та Одеського обласного госпіталю інвалідів та ветеранів війни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Створення Центру медичної реабілітації ветеранів – амбітний проєкт. Хоч поки що є прогалини в нормативно-правовій базі закладу. Зокрема, не визначено категорій ветеранів, які будуть проходити тут курс реабілітації. Адже крім ветеранів АТО/ООС, є також учасники бойових дій на території інших держав та учасники бойових дій на сході України, які продовжують службу в Збройних силах України. Тож фахівцям трьох відомств - Міністерства охорони здоров’я, Мінсоцполітики і ветеранів - належить визначити статус Центру медичної реабілітації», - зазначила Лапутіна.

На її думку, реабілітаційний центр ветеранів, де зможуть одночасно проходити курс до 230 інвалідів та ветеранів війни, повинен мати статус як науково-практичного закладу, так і лікувального.

«Найближчим часом проведемо стратегічну сесію з питань розбудови закладів медичної реабілітації та психологічної допомоги нашим захисникам, на якій плануємо узагальнити кращі практики лікарів, що працюють у різних медичних закладах з урахуванням напрацьованого досвіду в лікуванні ветеранів війни», - акцентувала глава відомства.

Своєю чергою директор департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА Наталія Одарій-Захар’єва зауважила, що упродовж 2021 року генпідрядна компанія, яка цього року розпочала реалізацію проєкту реконструкції обласного госпіталю інвалідів та ветеранів на вул. Фонтанській, 114, уже освоїла частину капіталовкладень – близько 12 млн грн. У 2022 році очікують другий транш – понад 80 млн грн на створення майбутнього реабілітаційного медичного центру.

Одарій-Захар’єва зауважила, що в Одеській області зареєстровані 911 осіб з інвалідністю, а також ветеранів АТО/ООС, що потребують медичної допомоги. З огляду на це департамент охорони здоров’я ОДА очікує виділення необхідних коштів із різних джерел на будівництво реабілітаційного центру ветеранів війни, що може стати базовим для південних областей України.

Як повідомлялося, під час робочої поїздки до Одеської області глава Мінветеранів заявила про готовність зміцнювати взаємодію з територіальними громадами та Міністерством цифрової трансформації заради діджиталізації ветеранських послуг. Зокрема, цікавилась спроможністю місцевих влад реалізувати виділені з держбюджету додаткові 282 млн грн на закупівлю житла до кінця цього року ветеранам АТО/ООС, яких на Одещині понад 17 тисяч, і продовжувати роботу щодо забезпечення житлом ветеранів у 2022 році.

У Мінветеранів переконані, що до кінця цього року запрацює Єдиний реєстр ветеранів війни, який буде інструментом для систематизації політики і розширення сервісів для ветеранів. А наступного року запрацює й електронний кабінет ветерана, повноцінно запуститься онлайн-платформа G2VEI для ветеранського розвитку і бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-