Питна вода для Луганщини - реконструкція Попаснянського водоканалу почнеться навесні

Питна вода для Луганщини - реконструкція Попаснянського водоканалу почнеться навесні

Укрінформ
На Луганщині вже у березні 2022 р. планують розпочати реконструкцію потужностей Попаснянського районного водоканалу, який постачає питну воду на тимчасово непідконтрольну територію області.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Луганської обласної держадміністрації, передає Укрінформ.

«Чиста вода – це наше здоров’я, і насамперед наших діточок. Ми щиро вдячні нашим французьким партнерам за допомогу. Я також дякую місцевій владі за їх зусилля в реалізації цього проєкту», – зазначила віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

У Білогорівці, де розташована частина потужностей КП «Попаснянський районний водоканал», Ірині Верещук доповіли про етапи реконструкції об’єкту. Тут запевнили, що проєкт дозволить не тільки підвищити якість водопостачання, а й через 5-7 років після завершення реконструкції зробить підприємство рентабельним.

Очільник Луганщини Сергій Гайдай нагадав, що на реконструкцію об’єкта Франція виділила 70 млн євро, про що в травні підписано міжурядову угоду. За його словами, це дозволить зекономити значні кошти, які спрямують на погашення частини боргу.

Працюватимуть над модернізацією водоканалу профільні французькі компанії. Кредит надано на вигідних умовах: на 40 років, з яких 15 років – пільговий період з річною ставкою кредитування 0,0092 %.

В ОДА поінформували, що Попаснянський водоканал здійснює забір води з поверхневого джерела річки Сіверський Донець та з підземних джерел, займається очищенням та постачання води споживачам Сєвєродонецького та Щастинського районів Луганщини, а також тимчасово окупованої території.

Підприємство складається з чотирьох структурних підрозділів: виробничі майданчики н/ст ЗФС-1,2,3 підйому, відокремлений підрозділ «Світлічанський департамент», відокремлений підрозділ «Попаснянський департамент», відокремлений підрозділ «Станично-Луганський департамент».

Протяжність мереж складає 740,66 км, з них магістральних – 295,89 км.

Стосовно заборгованості водоканалу перед енергетиками, яка накопичилась через відсутність оплати від мешканців тимчасово окупованих територій, Ірина Верещук зазначила, що вже розроблений алгоритм взаємодії між центральною, обласною та місцевою владою з цієї проблеми.

«У мене була розмова з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем щодо функціонування Попаснянського водоканалу. Ми домовились, що знеструмлювати цей об’єкт не будуть – люди отримуватимуть воду», – повідомила Верещук.

Віцепрем’єр-міністр звернулася до окупаційної влади із закликом не робити з людей заручників і дозволити усім користуватися якісною водою, якою Україна забезпечує тимчасово непідконтрольні території. Вона нагадала, що заборона користуватися водою є порушенням засадничих прав людей, і заявила, що Україна звертатиметься до міжнародної спільноти з цього питання.

Фото: Луганська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-