Cуд відмовився повертати проспекту Григоренка ім'я Жукова, міськрада Харкова подаватиме касацію

Cуд відмовився повертати проспекту Григоренка ім'я Жукова, міськрада Харкова подаватиме касацію

Укрінформ
У Харкові Другий апеляційний адмінсуд відмовив Харківській міськраді у перейменуванні проспекту Петра Григоренка, що у Немишлянському районі міста, на маршала Жукова.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив адвокат, представник ВО "Свобода" у суді Андрій Коломійцев.

"Апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу Харківської ОДА та скасував рішення Харківського окружного адміністративного суду як першій інстанції у справі про проспект Жукова", - зазначив Коломійцев.

За його словами, на суді представники Харківської міськради звинуватили ХОДА, що свого часу перейменування проспекту Жукова на проспект Петра Григоренка відбулося без проведення громадських слухань, що порушує права громадян. До того ж, додав адвокат, вони наполягали на тому, що список Українського інституту національної пам'яті для проведення декомунізації носить тільки рекомендаційний характер, але суд визнав ці твердження необґрунтованими.

"Рішення апеляційного суду набирає чинності з моменту прийняття. Віднині проспект остаточно має ім'я генерала-правозахисника Петра Григоренка, яке він отримав у 2016 році у рамках розпорядження тоді голови Харківської ОДА Ігоря Райніна щодо проведення декомунізації у регіоні, яким було перейменовано понад 60 об'єктів, в тому числі проспект Маршала Жукова", - наголосив Коломійцев.

Рішення апеляційного суду зустріли оплесками учасники пікету, який відбувався з 11:00 біля будівлі суду за участі понад 10-х представників партії "Європейська солідарність" та ВО "Свобода".

Рішення суду, сказав кореспондентові Укрінформу представник ВО "Свобода" Олег Дебелий, означає перемогу тих, хто протягом часу виступав за перейменування проспекту Жукова на проспект Петра Григоренка: "Ми захищаємо український Харків, нам потрібні українські, а не радянські герої".

Водночас Харківська міськрада заявила про намір подати касацію на це рішення, повідомляє пресслужба Харківської міської ради з посиланням на Юридичний департамент міськради.

"З 2019 року і зараз питання назви зазначеного проспекту викликає значний суспільний інтерес з боку жителів міста Харкова. Актуальність цього питання для харків'ян підтверджується насамперед численними зверненнями, які надходили та надходять до Харківської міської ради від громадян та організацій. Харківська міська рада та Харківський міський голова не згодні з рішенням Другого апеляційного адміністративного суду та вважають його необґрунтованим. Харківська міська рада як представник інтересів Харківської міської територіальної громади надалі відстоюватиме позицію мешканців міста Харкова щодо назви зазначеного проспекту, і зазначене судове рішення буде оскаржено в касаційному порядку", - зазначили в Юридичному департаменті.

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня у Харкові Другий апеляційний адміністративний суд, розглянувши апеляційну скаргу Харківської міської ради на рішення суду першої інстанції від 10 червня, який визнав протиправним рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова, залишив цю скаргу без задоволення. І це вже було третє скасування рішення міськради про перейменування проспекту.

16 червня Харківський окружний адміністративний суд виніс рішення у справі, яким задовольнив позов міськради та визнав незаконним пункт рішення, яким перейменовано проспект Жукова на проспект Григоренка. Харківська ОДА оскаржила рішення суду першої інстанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-