Василь Невмержицький, керівник Житомирського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою»
До волонтерського проєкту Семенівська громада залучила вразливу молодь
Децентралізація 29.11.2021 15:15

Семенівська громада, що на Житомирщині, стала однією з переможців всеукраїнського конкурсу «Волонтерство в громаді», оголошеного Програмою «U-LEAD з Європою».

Реалізація проєкту громади «Об’єднуйся, допомагай – марно час не витрачай!» тривала упродовж квітня-жовтня. Він зорієнтований на розвиток культури волонтерства та заохочення волонтерських ініціатив для подолання актуальних викликів, зумовлених пандемією COVID-19.

До проєкту залучили молодь з уразливих категорій населення. Волонтери Семенівської громади шили захисні маски, екоторбинки, допомагали одиноким громадянам та особам похилого віку здійснювати електронні платежі за соціальні й комунальні послуги, передавати показники лічильників, а також долучилися до інформаційно-просвітницької кампанії щодо протидії поширенню COVID-19.

Про досвід Семенівської громади в інтерв’ю Укрінформу розповів керівник Житомирського регіонального офісу U-LEAD Василь Невмержицький.

ТРИ ВОЛОНТЕРСЬКІ БРИГАДИ НА ДОПОМОГУ ГРОМАДІ

- Василю Івановичу, чи великою була конкуренція між громадами Житомирщини за перемогу в конкурсі «Волонтерство в громаді»?

- Із нашої області заявки для участі в конкурсі подали 4 громади. Він проходив у два етапи, в результаті чого Семенівська громада стала єдиною на Житомирщині, чий проєкт «Об’єднуйся, допомагай – марно час не витрачай!» потрапив до числа переможців. Запорукою успіху було те, що громада якісно оформила заявку та запропонувала цікаву проєктну ідею.

- Яку підтримку отримала громада на реалізацію проєкту?

- Для волонтерських бригад придбали 3 швейні машинки, гумки, нитки та тканину для пошиття багаторазових масок. Окрім цього, їх забезпечили трьома планшетами для підготовки електронних документів, для сплати комунальних і соціальних послуг, передачі показників лічильників. Для надання телефонних консультацій учасникам проєкту оформили тарифний пакет мобільного оператора. Також залучені фахівці проводили навчання майбутніх волонтерів.

Значну роль відіграв Житомирський регіональний офіс, працівники якого завжди якісно й оперативно вирішували всі організаційні питання, надавали допомогу в складанні звітів і запитів на фінансування проєкту.

- Скількох людей вдалося громаді залучити до волонтерських бригад, і як їх відбирали?

- Діяльність у межах проєкту зосереджувалася на підвищенні рівня соціальної згуртованості молоді в Семенівській громаді, а також на здатності реагувати на виклики пандемії COVID-19.

У межах проєкту із представників уразливої молоді сформували три волонтерські бригади, до кожної з яких залучили по 10 осіб. Усі вони працювали за такими напрямками: швачки, цифрові консультанти, карантинні агітатори.

При цьому, приємно вразила робота швачок, адже до їхньої діяльності долучилися небайдужі люди з інших населених пунктів і навіть з міста Бердичів. Вони шили захисні маски та екоторбинки з символікою проєкту.

ШИЛИ ЗАХИСНІ МАСКИ І ЗДІЙСНЮВАЛИ ОНЛАЙН-ПЛАТЕЖІ

- Чому важливо залучати молодь до реалізації таких соціальних проєктів?

- Як я вже наголошував, до цього проєкту залучили молодь із соціально уразливих груп населення. Тому що такі молоді люди слабше інтегруються в соціальний простір громади, ніж їхні однолітки, їм важче вибудовувати соціальні зв’язки з іншими жителями громади, ефективно налагоджувати канали комунікації з органами місцевого самоврядування, самостійно знаходити собі заняття для фінансового забезпечення та культурного дозвілля, зрештою, брати участь у суспільно-політичному й культурному житті громади.

- Одним із напрямків проєкту Семенівської громади була протидія пандемії COVID-19. Яким чином це втілювали?

- За період реалізації проєкту волонтери пошили для жителів громади 2078 багаторазових захисних масок, виготовили 3660 інформаційних листівок з інформацією про протидію пандемії для 10 фельдшерсько-акушерських пунктів. До того ж, працювала консультаційна мобільна телефонна лінія протиковідного штабу, а карантинні агітатори провели 10 виїзних консультацій.

- Волонтери також допомагали старшим людям передавати показники та здійснювати онлайн-платежі. Наскільки актуальні в громаді такі послуги?

- На території Семенівської громади проживає близько 2000 людей, які потребують соціального супроводу та соціальної підтримки для подолання складних обставин, що склалися в їхньому житті. Загалом волонтери допомогли 500 домогосподарствам оформити документи для отримання пільг і соціальних виплат від держави, передавали онлайн показники лічильників.

Втім, не зовсім вдалося допомогти одиноким людям оформляти субсидії – адже доступ до конфіденційної інформації можуть мати лише працівники соціального захисту. Тому цей вид допомоги замінили на оплату соціальних та комунальних послуг, що досить позитивно сприйняли мешканці.

ВОЛОНТЕРСЬКІ ПРОЄКТИ МАЄ ПІДТРИМУВАТИ МІСЦЕВА ВЛАДА

- А як проєкт вплинув на команду громади?

- Важливо, що молодь, яка брала участь у проєкті, отримала додаткові професійні навички й уміння, які використовує для самозайнятості, оволоділа методами роботи із застосуванням сучасних онлайн-технологій, навчилася розробляти інформаційні листівки з питань профілактики ризику зараження коронавірусом, вакцинації населення; проводила телефонні консультації.

- Чи продовжуватимуться й надалі такі волонтерські ініціативи у Семенівській громаді після завершення проєкту?

- Однією з умов конкурсу «Волонтерство в громадах» була сталість проєктів-переможців. Семенівська громада взяла на себе зобов’язання не закінчувати роботу. Наразі волонтери продовжують і далі працювати в цьому напрямку, зокрема шиють захисні маски.

- Наскільки досвід Семенівської громади може бути корисним для інших громад області? Чи планують вони щось подібне й у себе?

- Для того, аби інші громади реалізували подібні проєкти, потрібна підтримка нашого регіонального офісу. Їх треба ознайомити з проєктом і, відповідно, Семенівська громада поділиться своїм досвідом. Подібні ініціативи має підтримувати і місцева влада. Наприклад – надати в оренду приміщення, де зможуть працювати волонтери, або сприяти у проведенні заходів у старостинських округах. Співпраця жителів, місцевої влади і міжнародних програм, зокрема U-LEAD, – це ключ до пожвавлення громадської активності й вирішення проблем багатьох людей на місцях.

Ірина Чириця, Житомир

Фото: Дмитро Клименко

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-