Закликав до повалення конституційного ладу: «антиваксер» Стахів не з’явився на суд у Львові

Закликав до повалення конституційного ладу: «антиваксер» Стахів не з’явився на суд у Львові

Укрінформ
Галицький районний суд Львова не зміг обрати запобіжний захід антивакцинатору Остапу Стахіву, якому напередодні СБУ оголосила підозру за плани повалити конституційний лад та співпрацю з РФ, оскільки він не з’явився на засідання. 

Про це після засідання суду сказав прокурор кримінального провадження Григорій Зенін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас перерва у розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу Остапу Стахіву у вигляді тримання під вартою до завтра, до 12-ї години. Буде продовження після того, як лікарі вирішать, чи є в нього можливість бути тут присутнім. На цей момент він не є під вартою, і достеменної інформації, що він знаходиться в лікарні в Сваляві, Закарпатської області, як повідомила сторона захисту, в нас немає», – розповів Зенін.

За його словами, підозрюваний Стахів може бути затриманий вже навіть сьогодні, якщо на це нададуть дозвіл лікарі. Але якщо він не з’явиться до суду завтра, то запобіжний захід без його присутності не може бути обраний. Загалом на це законодавством виділяється три дні. Якщо Стахів не прибуде до суду в цьому проміжку, прокурори подаватимуть нове клопотання.

А тим часом перед стінами Галицького суду зібралися активісти на підтримку Стахіва. Його прихильники вважають активіста невинуватим і таким, що відстоював конституційні права українців. «Та вакцинація – то є незаконно. Людей лишили без транспорту, без роботи і надалі звужують їхні права вказівками МОЗу, і то проти Конституції. Я вам віддаю свою дозу вакцини, якщо вам треба, мені не треба. Ви хочете – коліться, а ми – ні. В чому тут Остап винен?» – розповідає одна з активісток антивакцинальної кампанії. Вони не активно дають коментарі і не називають своїх імен. Чимало людей російськомовні, з посвідченнями преси. Кажуть не місцеві, а приїхали, звідки саме – не повідомляють.

З іншого боку біля стін суду зібралися активісти «Національного корпусу», які вимагають засудити Стахіва як колаборанта, який в час війни співпрацює з РФ, а його діяльність спрямована на зрив кампанії з вакцинації та розпалювання внутрішньої напруженості.

Як повідомляв міський голова Львова Андрій Садовий, щодо інформації, яка шириться мережею про «війну, яка йде у Львові», він особисто звернувся до СБУ та поліції, щоб не допустити в місті подій, які «суперечать здоровому глузду та закону України».

«Я до останнього не хотів коментувати цю історію та дати правоохоронним органам без шуму зробити свою роботу. Але те, чим тут займався Стахів із поплічниками, – задурювання мізків людей, які, на жаль, не виробили імунітету від пропаганди та іншого інформаційного лайна. Ми не сліпі і бачимо, як та в чиїх інтересах працюють ботоферми», – написав Садовий.

Як повідомлялося, напередодні, 17 листопада, СБУ оголосила підозру лідеру антивакцинаторів за плани повалити конституційний лад. За попередньою інформацією, дії угруповування координували та фінансували російські куратори. За цими фактами лідеру антивакцинаторів та ще одному фігуранту провадження, громадянину Росії, повідомили про підозру в скоєнні злочину за ст. 109 ККУ. Ця стаття передбачає до 10 років позбавлення волі.

Після обшуків Стахів повідомив, що погано почувається, і йому викликали карету швидкої допомоги. Згодом його госпіталізували. Разом із чоловіком у приміщення лікарні прийшла група агресивних людей. Втім у лікарні наголосили, від них Стахів вийшов цілий та неушкоджений і з добрим станом здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-