У Запоріжжі презентували вертоліт для санітарної авіації

У Запоріжжі презентували вертоліт для санітарної авіації

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі на вертолітному майданчику обласної клінічної лікарні презентували вертоліт, призначений для санітарної авіації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

В рамках створення медичного хаба на території Запорізької обласної клінічної лікарні був обладнаний спеціальний вертолітний майданчик. Фінансування та будівництво взяло на себе підприємство "Мотор Січ". Майданчик сертифікований і відповідає всім технічним вимогам. Сьогодні відбулася презентація модифікованого вертольота Мі-2МСБ-1 для аеромедичної евакуації хворих.

Санітарний вертоліт оснащений вбудованим медичним обладнанням, а під час виконання рейсу на борту буде знаходитися медична бригада, щоб у разі потреби надати пацієнтові невідкладну допомогу.

"10 років тому я розповідав, що колись буде створено наш вертоліт і ось перед нами стоїть вертоліт, який на 85% складається з українських деталей і вузлів. Ми за цей час освоїли двигуни, редуктор, лопаті композитні, на 40% композитний фюзеляж. Сьогодні Президент поставив перед нами завдання, я нічого не плутаю, саме Президент доручив, щоб ми створили вертоліт для медицини. Це унікальне завдання, воно пов'язане з тим, щоб по-перше було зручно лікарям, по-друге - зручно хворому - його не можна турбувати і по-третє - вертоліт повинен далеко летіти. На відміну від єврокоптера, який літає на 340 - 400 км, цей вертоліт летить на 1000 км з однією заправкою", - сказав президент АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв під час презентації вертольота.

Читайте також: Санітарна авіація МВС надаватиме допомогу Охматдиту

За його словами, підприємство отримало замовлення на 25 таких вертольотів.

"Ми купили комплект європейського обладнання, всередині стоїть усе європейське за стандартом Євросоюзу. Нам потрібно навчити лікарів їм користуватися, льотчика, який повинен допомагати медикам. Це ціла індустрія і важливо, що вона з'явилася на Запорізькій землі", - додав Богуслаєв.

Аналогічний вертоліт, за його словами, вже працює в Закарпатській області. Його швидкість - 200-220 км на годину, на його борту можуть одночасно літати 5 осіб і 500 кг вантажу.

"Ні для кого не секрет, що на дорогах за рік більше 10 тисяч аварій відбувається. Значить замовником таких вертольотів може бути МВС, екологічні катастрофи - замовник ДСНС. Людей потрібно рятувати, а життя залежить від першої допомоги. Упевнений, вертоліт буде використовуватися на повну котушку. Час настав для вертольотів. Хтось думає, що це екзотика, але ні - це затребуваність нашого життя... Покупцям будемо пропонувати таку техніку за 3 млн, а ціна єврокоптера - 6 млн (яких саме умовних одиниць євро або доларів Богуслаєв не уточнив - ред.). При ціні у 3 млн рентабельність близько 20%", - додав Богуслаєв.

У Запоріжжі презентували вертоліт для санітарної авіації / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

Вертоліт, який сьогодні презентовано в Запоріжжі, знаходиться на балансі "Мотор Січ". Він базуватиметься на аеродромі підприємства і в разі потреби зможе долетіти до вертолітного майданчика лікарні всього за 3 хвилини. Поки не прийнята обласна програма, в рамках якої буде здійснюватися фінансування санавіації, всі витрати на себе бере підприємство.

Крім того, керівництво області підготувало пропозиції, які направить до профільних міністерств, щоб санавіація фінансувалася як пілотний проект у тому числі й за рахунок держбюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-