У Чернігові фіксують рекордно гарячу Десну і «тропічні» ночі

У Чернігові фіксують рекордно гарячу Десну і «тропічні» ночі

Укрінформ
У Чернігові вода в річці Десна прогрілася до 28,6° С, чого в межах міста не спостерігалося десятки років.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила начальниця відділу гідрології Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Тетяна Полевик.

"У період з 1950 року по 2015 найвища температура води в Десні була 28°. Цей максимум фіксувався в липні 1999 та 2001 років. Зараз, як бачимо, температура ще вища - 28,6°", - сказала гідролог.

Вона додала, що за межами Чернігова річка місцями бувала й теплішою. Зокрема, 2015 року в с. Макишин Городнянського району вода в обмілілій Десні прогрівалась і до 30°.

Читайте також: «Пекельна» спека у Києві: ніч на 16 липня побила рекорд за 141 рік

Минулого тижня Чернігівський обласний центр з гідрометеорології у Фейсбуці повідомив про черговий липневий температурний рекорд у Чернігові й «тропічну» ніч із температурою повітря 20,8°.

"Ніч вважається тропічною, якщо температура повітря протягом усієї ночі не опускається нижче 20° тепла за Цельсієм", - пояснили фахівці.

За даними метеорологів, відтоді, з 16 по 19 липня майже всі ночі в Чернігові були «тропічними». Як повідомила агентству черговий синоптик, уночі 18 й 19 числа найнижча нічна температура в обласному центрі теж становила 20°С.

Щодо порогу «тропічності», то відповідна інформація, пояснила співрозмовниця, була знайдена її колегою на сайті Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського. Чернігівські фахівці цього питання не вивчали.

Як повідомляло агентство, 14 липня спека у Чернігові перекрила абсолютний максимум температури повітря цього місця, який утримувався 70 років, і досягла майже 34°.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-