У Дрогобичі перепоховали останки 78 жертв НКВД

У Дрогобичі перепоховали останки 78 жертв НКВД

Відео
Укрінформ
У Дрогобичі на Львівщині відбувається поховання 78 останків жертв більшовицького терору 40-50 років ХХ століття, віднайдених КП «Доля» у саду біля меморіалу «Тюрма на Стрийській».

Про це повідомив директор КП «Доля» Святослав Шеремета, передає Укрінформ.

«У 2018 році до КП «Доля» звернулися представники громади та міської ради міста Дрогобича з інформацією, що в саду, тепер монастиря, а колись це було подвір’я НКВД, можуть бути людські останки. Того ж року ми провели дослідження, і цей факт підтвердився. У 2019 році ми провели ексгумацію і антропологічні дослідження, внаслідок чого виявили, що на території саду було 24 поховальні ями, в яких ми знайшли 78 останків жертв політичних репресій, в основному вбитих в 1944 році», - сказав Шеремета.

За його словами, серед жертв - здебільшого в’язні Дрогобицької тюрми на Стрийській, мешканці Дрогобича та сусідніх сіл та містечок, а також воїни УПА. Поки ці останки не ідентифіковані, але фахівці взяли генетичний матеріал для банку даних ДНК і за потреби, якщо знайдуться родичі, які матимуть підозру, що їх близькі були закатовані в цій тюрмі, є шанси провести ідентифікацію.

Відео прямої трансляції поховання у Фейсбуці оприлюднила Дрогобицька міська рада. Панахидні заходи розпочалися в Дрогобичі, біля церкви Петра і Павла, де зібралися сотні містян, духовенство, представники влади та військові. Далі колона рушила по вулиці Стрийській до центральної площі міста біля ратуші, тут відбувся чин похорону та громадське віче. Після чого меморіальною ходою громада рушила до Поля Скорботи, де відбувається процес опечатування могил і поховання. Процесію супроводжують медична та патрульна служби. Завершать поминальні заходи військовим салютом.

14 липня оголошено днем жалоби у Дрогобицькій територіальній громаді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-