Спеції з балкона: як ужгородка привчає містян до споживання свіжих прянощів

Спеції з балкона: як ужгородка привчає містян до споживання свіжих прянощів

Укрінформ
Юлія Гайович переконує, що розмарин і базилік, вирощені вдома в горщиках – це дешевше та якісніше, аніж з магазину

У Юлії Гайович в Ужгороді у дворі біля будинку – теплиця та грядки з пряними травами, де кілька видів м'яти, розмарину, тим’яну, орегано, базиліку... Юлія поставляє свої трави у місцеві ресторани та кафе для напоїв і страв, а також сушить, але найбільше – продає їх у горщиках.

Ужгородка каже, що в Україні тільки починає формуватися цей ринок – свіжих прянощів у горщиках, а разом із ним – і культура споживання зелених пряних трав. Адже купити додому рослину в горщику та зривати з неї листочки тоді, коли потрібно до страви, набагато вигідніше, аніж придбати пучок трави, половину з якого ти, як правило, не використовуєш та викидаєш.

Юлія Гайович
Юлія Гайович

ГРЯДКИ, ЩО ПОЧАЛИСЯ З МОХІТО НА ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ

Цікаво, що почався цей мікробізнес для ужгородки із потреби зробити мохіто для доньки.

- Це було 8 років тому, у доньки був день народження, вона хотіла зготувати для свята безалкогольний мохіто – а ми ніде в місті не змогли знайти свіжу м'яту, – пригадує Юлія Гайович. – Я тоді придбала її у бабусі на ринку, мохіто ми зробили, але я потім спробувала вкоренити рослину – і в мене вийшло. Це була весна, а літом я вже засадила першу грядку з м'ятою.

Юлія каже, що це було хобі спочатку. Їй сподобався сам процес – як вкорінена рослина приживається, розвивається, як ти за нею доглядаєш. Вона росте, пахне та зеленіє, це вже задоволення велике. А крім того, ще можна зробити лимонад чи чай.

Перші свої горщики з м'ятою Юлія продавала на ринку в Ужгороді.

- Потім якось звернулися знайомі, котрі мають власне кафе. Їм потрібна була постійно свіжа м'ята для лимонадів. Я почала продавати. Ну і до кінця того року в мене було вже три грядки з м'ятою. У нас біля будинку є невелика територія зі своєю землею і я мала місце для таких експериментів, – розказує жінка.

НАЙКРАЩА ДЛЯ ЧАЮ М'ЯТА – ПЕРЦЕВА, АНАНАСНА СХОЖА НА ДЕКОРАТИВНИЙ ВАЗОН

Ну а потім, як каже жінка, почалося: Юлія взялася колекціонувати різновиди м'яти, розширила асортимент базиліком та розмарином.

Купувала різні види м'яти – за кордоном у супермаркетах, у бабусь на ринку, замовляла в ботсаду в Києві. Далі вирішила відібрати ті з них, які подобаються за смаком та ароматом. Так із різновидів м'яти лишилося 7 видів.

Цікавлюся, яка з них – улюблена.

- Моя улюблена – мароканська м'ята. Вона досить вибаглива у порівнянні з іншими сортами, часом хворіє, тому потребує більшої уваги та догляду. Але я обожнюю її аромат! – зізнається вона.

Хоча, каже Юлія, кожен вид має свої принади.

- Для сушки на чай ідеальна – перцева м’ята, тому саджу її багато. Ананасна м'ята має дуже гарний декоративний вигляд, друзі та знайомі, які не знаються на травах, часто сприймають її за декоративний вазон.

Наразі м’ята є основною культурою на грядках та в теплиці Юлії, нею засаджено кілька соток. Реалізує пряну рослину Юлія в кафе, ресторанах та кондитерських міста.

ПРЯНОЩІ В ГОРЩИКАХ – ЦЕ НАСПРАВДІ ДУЖЕ ВИГІДНО!

А от інші пряні трави, такі як розмарин, чабер (тим’ян) та базилік, Юлія реалізує в горщиках. Каже, що зараз на них шалений попит – люди звертаються, запитують про новинки.

- У нас ринок пряних трав наразі незаповнений і це дуже гарний напрямок, – відзначає Юлія Гайович. – Спеції набувають великої популярності в господинь, це раніше українці знали про дві спеції, по суті: кріп та петрушку. Зараз усе більше людей кладуть до м'яса чи риби свіжу гілочку розмарину чи тим’яну, роблять песто з базиліку. Це стає культурою! І це прекрасно!

Мене завжди дивувало, каже Юлія, чому у нас не продають свіжу зелень у горщиках, як у Європі. Адже буквально за 200 метрів від кордону на Закарпатті – в тій же Словаччині чи Угорщині прянощів у горщиках повно в супермаркетах.

- Насправді, це дуже вигідно – купувати спеції в горщиках! – каже Юлія. – Адже ви купите пучок розмарину (причому, не за дешево), але використаєте одну-дві гілочки – все інше зів'яне в холодильнику й це просто викинете.

А домашні спеції – це багаторазове використання, при правильному догляді рослина може рости у вас рік і більше. Крім того, ви будете знати, що воно нічим не оброблене, екологічне. Ну і ще – у вас зелено на підвіконні чи на балконі, тобто, це ще й естетика! – каже Юлія Гайович.

Цікаво, що цю вигоду розуміють у ресторанах – вони закуповують прянощі для своїх страв у Юлії саме в горщиках.

- Це розмарин, тим’ян або чабер, базилік для песто, також – шавлія, тархун. Я для своєї колекції привозила насіння та розсаду трав з Італії, маю по декілька видів з кожної з рослин, – розповіла Юлія.

СУШКА ДЛЯ М'ЯТНОЇ КОРОЛЕВИ

На майбутнє жінка прагне розвивати свій мікробізнес і виготовляти також сушені трави.

- Я вже пробувала це робити, у мене просили для магазину, який торгує спеціями в Ужгороді. Але виявилося, що це дуже затратне виробництво в малих об'ємах. Я сама готувала трави, відбирала, сушила, перетирала, перемелювала. Довелося вкласти багато часу та роботи, – каже Юлія Гайович.

Жінка каже, що займатися сушінням трав вигідно, якщо придбати сушку та збільшити обсяги. У всякому разі, саме в цьому надалі прагне розвиватися ужгородська – як її називають домашні – “м’ятна королева” Юлія Гайович.

Тетяна Когутич, Ужгород
Фото – з архіву Юлії Гайович

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-