В «Асканії–Новій» знову повідомили про загибель червонокнижних птахів

В «Асканії–Новій» знову повідомили про загибель червонокнижних птахів

Укрінформ
На Херсонщині продовжують гинути червонокнижні птахи - до поліції надійшло повідомлення про смерть ще 9 сірих журавлів та 3 огарів червоних.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє поліція Херсонської області.

«До начальника відділення поліції №3 (смт Чаплинка) зателефонував керівник біосферного заповідника «Асканія-Нова». Директор науково-дослідної установи повідомив, що на їх території було виявлено 12 мертвих птахів, які внесені до Червоної книги України», - йдеться у повідомленні.

Як зазначила у розмові з кореспондентом агентства начальниця відділу комунікації ГУ НП в Херсонській області Тетяна Пшонь, повідомлення надійшло 21 березня.

За словами начальника відділення поліції Сергія Ященко, серед загиблих птахів 9 сірих журавлів та 3 огаря червоних. Основною версією слідства є те, що птахи скуштували зерно, яке місцеві фермери протруїли проти польових гризунів. Нині в дослідному інституті в м. Харків ще тривають експертизи мертвих птахів для встановлення причин їх загибелі.

Наразі розслідується два кримінальних провадження, відкритих за фактами виявлення мертвих птахів на території біосферного заповідника «Асканія-Нова». За даним фактом слідчими відкрите ще одне кримінальне провадження за ч.2 ст.239 Кримінального кодексу України (Забруднення або псування земель). Всі провадження перебувають на контролі керівництва обласної поліції.

Читайте також: Загибель журавлів: поліція патрулюватиме заповідник «Асканія Нова»

Як повідомляв Укрінформ, через загибель птахів у січні-березні 2021 р. рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до Біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами. Поліція посилила заходи з попередження загибелі птахів у заповіднику.

Депутати-аграрії Херсонської облради не виключають, що причиною загибелі птахів стало порушення технології внесення отруйного препарату під час проведення сільськогосподарських робіт або контрабандна партія, у якій перевищено концентрацію бродіфакуму.

Фото: Нацполіція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-