Скіфська амфора зістарила історію на 200 років

Скіфська амфора зістарила історію на 200 років

Укрінформ
Запорізькі археологи знайшли на Мамай-горі глиняний посуд, який датується VI століттям до нашої ери

Сироглиняну амфору на плоскому піддоні знайшли під час дослідження скіфського поховання запорізькі археологи. Посудина датується шостим століттям до нашої ери. Завдяки цій знахідці археологи встановили дату заснування скіфської частини найбільшого в Європі могильника Мамай-гора.

Кореспондентам Укрінформу вдалося розпитати про подробиці розкопок у археологів Світлани Андрух та Геннадія Тощева.

ЗНАХІДКИ ЗІСТАРЮЮТЬ СКІФСЬКУ ЧАСТИНА МОГИЛЬНИКА МІНІМУМ НА ДВА СТОЛІТТЯ

- Подібних знахідок ще не було. Питання – не в кількості та якості інвентарю. Річ у тому, що це друге ранньоскіфське поховання на території Мамай-гори, яке дозволяє зістарити час заснування скіфської частини могильника як мінімум на 2 століття. Усі знахідки, які були раніше, датувалися V-IV століттям до нашої ери, а у цьому випадку – ранньоскіфський комплекс відноситься до VI століття до нашої ери. Це наукове відкриття», – запевняє Світлана Андрух.

Скіфський могильник Мамай-гора знаходиться приблизно за 150 км від Запоріжжя і вважається найбільшим в Європі. Ось уже 32 роки археологічними дослідженнями на Мамай-горі займаються археологи Геннадій Тощев та Світлана Андрух.

- Археологія — важка, чорна, невдячна робота. Це не професія, а стиль життя, – каже Геннадій Тощев.

Світлана Андрух спеціалізується на вивченні скіфів, Тощев любить епоху неоліту та бронзи, їхній син Андрій вивчає ногайців. Цей археологічний сезон вони називають одним з найуспішніших за усі три десятиліття.

- Ми досліджували скіфський комплекс. Було виявлено поховання, яке багато в чому змінює уявлення про скіфський могильник Мамай-гора. В кургані знаходилося два поховання, обидва були зі зброєю, між ними було розпалено величезне вогнище, про що свідчить потужне попелище на великій площі. Основне поховання було пограбовано повністю ще в ті часи. Ми знайшли тільки кістки і єдиний бронзовий наконечник стріли. В іншому похованні був виявлений скелет юнака 18-20 років — ймовірно, зброєносця, якого поховали поруч зі своїм паном, – розповідає Тощев.

У цьому ж похованні знайшли більше 18 предметів: прикраси, частини кінської вузди, побутові предмети, в тому числі і амфору, зроблену з сірої глини, а також акінак (короткий меч) з накладками з жовтого металу.

Слово «золото» ми не вживаємо. На нього накладено негласне табу у всіх археологічних експедиціях. Ми можемо говорити про те, що це золото тільки тоді, коли будуть отримані дані експертизи. Їх проводитимуть у Києві та Харкові. Коли буде встановлена проба, тоді й скажемо. Експертиза може тривати від кількох місяців до року, – уточнив Геннадій Тощев.

Аналогічний меч було знайдено рівно 120 років тому (у 1899 році) в Сумській області.

КОЛИ ГЛИНА ДОРОЖЧЕ ЗА ЗОЛОТО

Втім, головною цінністю для археологів став не меч, а саме глиняний посуд. За словами Світлани Андрух, ця амфора підтверджує припущення, що скіфський могильник зародився у VI столітті до нашої ери.

- Аналога амфорі немає. Це велика рідкість, тим більше для степової частини. Саме амфора є найціннішою знахідкою в цьому сезоні, – каже Андрух.

Могильник виявили на західній частині Мамай-гори. Фермери зорали поле, і на ньому з'явилася жовта пляма. Археологи дістали старі карти, аерознімки і почали копати вручну.

Про те, що скіфський могильник може бути старше, ніж передбачалося, вперше серйозно задумалися у 2009 році. Тоді археологи знайшли, як вони кажуть, "потривожений комплекс", в якому були уламки корчаг (глиняної посудини). Його реконструювали і прийшли до висновку, що могильник Мамай-гора відноситься до більш раннього періоду. І от, через 10 років, це припущення підтвердилося.

За 32 роки на Мамай-горі досліджували 380 курганних комплексів. Скільки ще сховано під землею — невідомо. З кожним роком проводити експедиції стає все складніше. На державному рівні подібні дослідження недостатньо підтримуються, в держбюджеті кошти на розкопки не закладаються. Як результат, археологам доводиться довбати кам'яну землю за допомогою лопат і сокир або ж чекати, коли волонтери зберуть гроші і орендують бульдозер, що, власне, і робилося у 2018 і 2019 роках.

- Цього року був 32-й польовий сезон на Мамай-горі. Якщо скласти всі дні, то вийде, що ми 5 з гаком років безвилазно провели на Мамай-горі. Нам пора прописку там отримувати, – жартує Тощев і додає, що якщо наступного року не вдасться знайти кошти на залучення техніки, 32-й сезон стане останнім...

Ольга Звонарьова. Запоріжжя
Фото Дмитра Смольєнка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-